Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nazister bildar parti

Först blev nazisten Pär Öberg invald på ett SD-mandat.
Nu meddelar nazistiska Svenska motståndsrörelsen att de tänker bilda ett politiskt parti.
När partiet är bildat får Ludvika ett nazistiskt parti i fullmäktige.
– Då tar de steget från gatan till politikens finrum, säger Anders Bergman, expert på europeisk extremhöger.

Stärkta av nazisten och presstalesmannen Pär Öbergs röstkupp - med 18 röster valdes han in i Ludvikas kommunfullmäktige på Sverigedemokraternas öppna valsedel - tar millitanta och våldsbejakande nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen steget att bilda ett politiskt parti.

"Partibildandet innebär inte att hela organisationen omvandlas till ett parti. Det slutgiltiga beslutet att bilda ett parti fattades tidigare i år men vi valde att avvakta och inte ställa upp i årets val. Med Pär Öberg invald i Ludvikas kommunfullmäktige är det dock dags att nu skrida till verket och på allvar börja bygga upp vår parlamentariska del.", skriver SMR:s ledare Klas Lund.

För att registrera ett parti hos Valmyndigheten krävs bland annat 1 500 namnunderskrifter, och Svenska motståndsrörelsen skriver på sin sida att de nu börjar samla in underskrifter.

Med Pär Öberg som politisk vilde på SD-mandatet kan Ludvikas kommunfullmäktige få in ett nazistiskt parti.

Anders Bergman, författare och expert på europeisk extremhöger:

– Då tar de steget från gatan till politikens finrum. Det är verkligen något helt nytt, säger han om deras steg i Sverige, men uppmärksammar liknande tendenser i världen:

– Vi har sett samma utveckling i Europa, säger han och pekar på bland annat det högerextrema partiet Gyllene gryning i Grekland.

– Från händelserna i Kärrtorp, knivhuggningen i Stockholm och andra våldsamma incidenter de har varit inblandade i till att sitta i kommunfullmäktige. Det är lite skillnad.

– Kan man inte erövra makten med våld så gör man det i parlamentarisk form. Frågan är hur deras hårda, råbarkade profil passar med att sitta i kommunfullmäktige. De kanske inte ser någon annan utväg, säger Anders Bergman.

– Det måste snarare bero på att de tror att de skulle kunna lyckas bättre än Svenskarnas Parti, säger Anna-Lena Lodenius som uppskattar Svenska motståndsrörelsens medlemsantal till några hundra i hela landet men bedömer att de kan lyckas få ihop antalet namnunderskrifter som krävs för riksdagsval.

– Det finns folk som tycker att sådana här partier ska få finnas och som skulle vara villiga att skriva under en sådan lista av det skälet, och inte för att man kan tänka sig att rösta på dem.