Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazisten Pär Öberg fick avslag på motion om tiggeriförbud

Den 22 mars var kommunstyrelsens arbetsutskott enigt om att ställa sig bakom en motion av nazisten Pär Öberg om webbsändningar från kommunfullmäktige.
I tisdags var utskottet lika enigt om att en Öberg-motion bör avslås.

Annons

Den motion som behandlades på tisdagen handlar om att Pär Öberg vill att kommunen förbjuder tiggeri. Han krävde också att kommunen ska uppmana polisen att bötfälla personer som tigger.

Motionen skrevs i oktober och då klargjorde kommissarie Stefan Dangardt vid dalapolisen att eftersom tiggeri inte är något brott kan det inte heller bli fråga om att dela ut böter.

Pär Öberg motiverade sitt förslag med att "det är viktigt att medborgare i Ludvika kommun kan känna sig trygga". Ett argument som kommunalrådet Lotta Wedman (MP) avfärdar.

– Jag känner mig inte otrygg när jag ser tiggare. Däremot kan jag bli ledsen över att folk måste tigga.

Wedman liksom Leif Pettersson (S), Lars Handegard (V), Håge Persson (M), Hanna Lindgren (S), Roland Johansson (SD) och Jan Karlsson (C) var vid tisdagens sammanträde eniga om att kommunfullmäktige bör avslå den öbergska motionen.

Ger du pengar till personer som tigger?

– Det har hänt, men jag försöker att inte göra det för det löser inte problemet. I stället skänker jag till organisationer som arbetar för att hjälpa utsatta, exempelvis Rädda Barnen och Läkare utan gränser, svarar Lotta Wedman vid en presskonferens på onsdagen

När det gäller förslaget om webbsändningar från kommunfullmäktige så beslutade kommunstyrelsen i april att "återremittera motionen för en samordnad hantering med övriga inkomna motioner som rör medborgardialog, med syftet att uppnå en samlad strategi (och) att uppdra till kommunchefen att ta fram en strategi och policy för medborgardialog."

Pär Öberg är ledamot i kommunfullmäktige på SD-mandat och talesperson för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Det är en organisation som av säkerhetspolisen Säpo bedöms som det största hotet, inom vit makt-miljön, mot Sveriges inre säkerhet.

Annons