Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nazist vill bötfälla tiggare men får mothugg av polisen

Nazisten Pär Öberg kräver att Ludvika kommun uppmanar polisen att "bötfälla alla tiggare".
Men att ge människor som tigger böter är inte aktuellt, meddelar polisen.

Annons

Det är i en motion, förslag, till kommunfullmäktige som Pär Öberg kräver "åtgärder mot utbrett tiggeri i kommunen".

"I många kommuner i Sverige har tiggeri blivit ett problem. Att det främst är organiserade ligor är nu känt", påstår Öberg.

I motionen hänvisar han till en skrivning i kommunens lokala ordningsföreskrifter. I paragraf 11 under rubriken "Insamling av pengar" står det att "polismyndighetens tillstånd krävs för insamling av pengar i bössor eller liknande, om insamlingen inte utgör led i en tillståndspliktig allmän sammankomst eller offentlig tillställning. När insamlingen sker i samband med framförande av gatumusik krävs inte tillstånd."

Pär Öberg skriver att det är viktigt att medborgare i kommunen kan känna sig trygga. Han tillägger att "medvetet locka hit kriminellt organiserade ligor skapar otrygghet och merkostnader för kommunen".

Han vill därför att kommunen uppmanar polisen att bötfälla tiggande personer och om tiggeriet fortsätter utfärda nya böter så tiggeriet inte blir lönsamt. Öberg kräver också att kommunen på sin hemsida informerar på rumänska, bulgariska och engelska om att tiggeri är förbjudet inom kommunen.

Men även om Pär Öberg skulle få gehör för sin motion så tänker polisen inte lägga tid och resurser på att jaga personer som tigger.

– Att tigga är inget brott, vi kan inte bötfälla tiggare, säger kommissarie Stefan Dangardt som är presstalesman vid dalapolisen.

Han klargör också att oavsett formuleringen i kommunens ordningsföreskrifter så behöver inte människor som tigger ha tillstånd av polisen.

– Tillstånd behövs om man ska samla in till andra. Tiggare vädjar om hjälp till sig själva och det är en skillnad.

Stefan Dangart påpekar att tiggare givetvis skulle kunna lagföras om de misstänks för brott.

– Det har ju hänt att tiggare betraktats som hotfulla, men jag vet inte om någon har lagförts för det.

Det är uppenbart, menar Dangardt, att tiggeriet ibland är organiserat i den meningen att tiggande får skjuts till butiker och andra ställen där man tigger pengar.

– Men att tala om ligor... Det finns nog hela skalan från fattiga som tror att de kan tjäna pengar i Sverige till att det kan finnas inslag av människohandel där man försöker tjäna pengar på andras elände. Men jag känner inte till något aktuellt fall i Dalarna av människohandel eller att någon skulle ha blivit lagförd för det, säger Stefan Dangardt.