Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nazist försökte provocera när Ludvikapolitiker diskuterade våldsbejakande extremism

Från vänster till höger fick han stöd.
Sällan eller aldrig har Liberalernas Johnny Karlsson varit så omsvärmad av "ja-sägare" som vid måndagskvällens möte med kommunfullmäktige.

I maj 2015 skrev Johnny Karlsson och hans partikamrat Benny Forssparre en motion i ämnet våldsbejakande extremism.

De framförde att våldsbejakande extremism kan utgöra ett hot mot demokratin och ett allvarligt hot mot medborgares möjligheter att utöva sina demokratiska rättigheter.

För att motverka sådant i Ludvika kommun föreslog de att kommunen inrättar en tjänst som samordnare och att personen ska ha till uppgift att arbeta med förebyggande åtgärder mot våldsbejakande extremism. Bland annat genom att ansvara för informationsutbyte mellan kommunen och polisen.

Nazisten Pär Öberg, som vid valet 2014 genom en kupp kom in i fullmäktige på ett mandat för Sverigedemokraterna, försökte få i gång en debatt.

Han var missnöjd med att nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, betraktar medlemmana i Nordiska motståndsrörelsen som våldsamma extremister.

Han nämnde händelser i Sverige under 1900-talet, Amaltheadådet 1908 och skotten i Ådalen 1931, och undrade om Socialdemokraterna och Liberalerna kan betecknas som våldsbejakande extremister.

Han lyckades dock inte provocera någon av de andra politikerna tillräckligt mycket. Däremot gick Håge Persson (M), Bengt Åkman (BOP), Lotta Wedman (MP), Leif Pettersson (S), Peter Cyrillus (S), och Jan Larsson (V) alla upp i talarstolen och talade väl om de två Liberalernas initiativ och motion.

Men motionen antogs inte, fullmäktige inklusive Johnny Karlsson var överens om att motionen kunde anses som "tillgodosedd". Detta då kommunens säkerhetschef har den roll som efterlystes i motionen.