Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nazist får plats i kommunfullmäktige

Ett av de ledande namnen inom nazistiska Svenska Motståndsrörelsen kan ta plats i Ludvika kommunfullmäktige.
Pär Öberg har valts in på ett av Sverigedemokraternas sju mandat.

Mycket tyder på att det rör sig om en medveten kupp från Svenska Motståndsrörelsen.

På Sverigedemokraternas officiella valsedel till kommunalvalet fanns bara fem namn. Väljare som skrev egna namn på sd-valsedlar skulle därmed ha möjlighet att få in sin kandidat om sd fick fler än fem mandat.

Pär Öberg, bosatt i en by i Ludvika kommun, har fått sitt namn skrivet dels på den officiella sd-valsedeln, dels på blanka sd-valsedlar utan andra namn. Enligt uppgifter från länsstyrelsen finns Pär Öbergs namn på mellan 20 och 30 valsedlar.

Pär Öberg hör sedan flera år till de ledande namnen inom Svenska motståndsrörelsen, där han titulerar sig presstalesman.

Efter de våldsamma händelserna i Kärrtorp utanför Stockholm förra hösten, klargjorde Pär Öberg att Svenska Motståndsrörelsen inte tvekar att ta till våld.

"Vi har som policy att använda våld i självförsvar och är det några som aggressivt hotar att jaga ut oss ur Kärrtorp är det klart att det blir våld, det är inget konstigt med det", sade han till Dagens Nyheter.

Blir det mer konfrontationer och våld?

"Ja definitivt, absolut", svarade Pär Öberg på frågan från Dagens Nyheter.

Nu är Pär Öberg invald i Ludvika kommunfullmäktige.

- - - - - -

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder kommenterar det inträffade i ett pressmeddelande från partiet:

– Det är vidrigt att några få nazister lyckats tillskansa sig kommunala mandat helt utan folklig förankring. Valresultatet visar att stödet för nazismen är obefintligt i det svenska samhället. Trots att medier skapat en bild av att nazismen är på frammarsch kan vi se att valet slutade med ett stort fiasko för dessa grupper.

– Som ett parti i kraftig tillväxt har det tyvärr inte varit möjligt att låsa listorna i alla kommuner redan i april vilket hade krävts för att försäkra sig mot sådana här metoder. Inför valet 2018 träder ny lagstiftning i kraft vilket innebär att detta inte kommer kunna upprepas i fortsättningen.