Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturturism i skyddade områden

För tio år sedan invigdes Fulufjällets nationalpark och med den också en rad förväntningar om en framväxande naturturism och arbetstillfällen. Om det handlar ett tvådagarsseminarium i Idre som inleddes under torsdagen.

– Under många år har det varit en tradition med forskarseminarier under några höstdagar på Naturum och vid Lomkällan, berättar Stig-Åke Svensson, som är enhetschef på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

– I år gör vi en större satsning på ett mer koncentrerat område, naturturism i skyddade områden, fortsätter Stig-Åke Svensson.

Bakom seminariet står länsstyrelsen tillsammans med Älvdalens kommun och syftet är att belysa en rad möjligheter och konsekvenser när det gäller turism i skyddade områden.

– Formellt gäller det att ha tillstånd för att bedriva återkommande verksamhet inom reservaten och i nationalparkerna, förklarar Stig-Åke.

I norra Dalarna har tidigare länsstyrelsen anmält lokala naturguider som bedrivit verksamhet utan tillstånd.

– Vi för nu en dialog med en arrangör som utnyttjar våra reservat och övernattningsstugor. Min förhoppning är att det nu finns ett avtal. Vårt syfte är inte att hindra sådan verksamhet, däremot kunna föra en dialog om hur den verksamheten ska vara möjlig på ett bra sätt för både arrangören och reservatets del, säger Stig-Åke.

Fulufjället är en licensierad "PAN park" och det som en av de allra första när kungen invigde nationalparken för tio år sedan.

– Det handlar om att lyfta fram det som är unikt för varje nationalpark och inte bara räkna upp antalet djur eller växter. Det är något som också gäller Fulufjället, förklarade Zoltan Kun som är VD för PAN park foundation.

– Det gäller sedan att utnyttja det nätverk som finns genom de olika PAN parks och att mer prata om Fulufjället som en PAN Park än som nationalpark, fortsatte Zoltan.

– Vårt mål är nu att nå en miljon hektar skyddad natur som är orörd från jakt, skogsbruk och renskötsel.

Det var en siffra som Jonny Persson i Idre invände mot att det nu inte längre finns någon möjlighet att skapa än större reservat och parker i Sverige. Därtill finns det inga marker där varken jakt eller skogsbruk bedrivits.

En fråga som inte finns med på dagordning, men som hängde i luften var den om skoterturism.

– Det är något som är väldigt värdefullt för det här området och som har en betydligt större möjlighet att skapa arbetstillfällen, men också ge människor en chans att komma ut i de vildmarker som ska skyddas, konstaterade Hans Rustas från Särna.