Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturskyddsföreningen kräver stopp för avverkning

Naturskyddsföreningen i Dalarna har på eget initiativ inventerat Lungsjöåområdet och kräver nu att länsstyrelsen och Skogsstyrelsen utfärdar ett moratorium för att stoppa Bergvik Skog och Stora Ensos slutavverkningar av området.

I slutet av mars inventerade fyra erfarna inventerare knutna till naturskyddsföreningen i Dalarna området och fann fem områden som de vill ha klassade som nyckelbiotoper och ytterligare ett sjätte med tjäder och en del fynd av rödlistade arter.

Detta ledde till att de vände sig till myndigheter och berörda markägare med en begäran om att pågående slutavverkningar skulle avbrytas

"Då de strider mot artskyddsförordningen".

Men vecka 15 började Bergvik Skog slutavverka på marker i det berörda området intill Lungsjöån.

Nu kräver Naturskyddsföreningen att länsstyrelsen och Skogsstyrelsen utfärdar ett moratorium så att det blir hejd på avverkningarna och myndigheterna hinner ingripa och reservatsskydda Lungsjöåområdet.

Området som föreningen vill ha skyddat är av samma skyddsangelägenhet som exempelvis "Vildmarksriket" och "Oreskogen" och är enligt föreningen ett av få områden nedanför fjällskogarna som har kvar gamla skogar.