Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturfilmare vill inte tala om vargjakt"men jakten på björnar är nödvändig"

Naturfilmaren Bosse Kristiansson från Vålådalen i Jämtland visade filmer på Andreasgården i måndags kväll. Han förklarade att jakten på björn är nödvändig för att björnar och människor ska kunna samexistera. Men om vargjakt ville han inte säga någonting.

Bosse Kristiansson har under många år filmat björnar och även vargar i en vildmark nära ryska gränsen i Finland. Nu visade han filmen Björnen Herrku & Vargflicka. Bosse har varit i närkontakt med björnarna, men aldrig känt sig hotad av dem. Han har också gjort en film, Björnrädd, som handlar om vanliga människor som är ute och plockar lingon.

– Björnar äter inte människokött som föda. Björnarna i Skandinavien är rädda för människor.

Bosse Kristiansson förklarade att det är bra att behålla björnjakten. Då skjuts de orädda björnarna bort och på så vis avlar man på de björnar som är rädda för människor.

– Ska vi ha en björnstam som samexisterar med människor är jakten nödvändig.

På frågan om han tycker att samma resonemang kan tillämpas på vargarna svarar han inte.

– Jag vill inte ge mig in i debatten om vargjakt.

Om Bosse Kristiansson anser att de Skandinaviska björnarna inte är farliga för människor så har han motsatt uppfattning om isbjörnarna.

Han har vistats mycket på Svalbard och filmat isbjörnar. I måndags kväll visade han filmbilder från Svalbard och berättade om hur det är att vara ute i ödemarken där och filma. Där gäller det att alltid ha koll på isbjörnarna.

– Med isbjörnen får du ingen extra chans, sa Bosse Kristiansson.