Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturen inspirerar till …fantasifulla skulpturer

Konstnärsparet Stellan Anliot och Pia Rudolfsson Anliot har vernissage för sin utställning "Folkfauna" under söndagen.
Den som vill kan också komma till Kulturhörnan och lära sig att dreja.

Det är första gången de ställer ut något i Kulturhörnan på Säters bibliotek. De har båda utbildat sig i keramik, först på Leksands folkhögskola och därefter på Konstfack i Stockholm.

Stellan är ursprungligen från Svärdsjö och Pia kommer från Gävle. Men sedan drygt tre år bor de i Västerby utanför Hedemora.

Pia säger att de är hemkära och inspireras av natur och människor. De lekte fram ordet folkfauna som ett passande namn på utställningen.

– Jag har drejat alla små former och bara använt en liten topp av leran, på så vis kan jag få ut 100 bitar av en femkilos lerklump, säger Pia.

De små sugkoppsliknande pjäserna bygger hon ihop kring ett drejat klokt. Det skulle kunna vara en mikroorganism i jätteförstoring, men det får betraktaren avgöra själv.

– Allt är drejat, det är pyssligt och kräver tålamod, berättar hon.

Vid en av väggarna står Stellans två träd och en hornprydd skogspojke med ansiktet i händerna. Först tänkte han sig en resligare gestalt, men det var sådär han kände sig den dagen.

– Jag är väldigt influerad av naturen generellt och för att hitta andrum och lugn i livet, berättar han.

Stellan tycker om att experimentera med lera och hela tiden upptäcka nya fält inom keramikkonsten.

Pia har även målningar i klara, starka färger med på utställningen.

– Jag är så trygg i keramiken, men måleriet är något nytt, det blir på ett annat sätt och det gäller att våga möta det, gå in i det. Och jag mår så bra av färg, säger hon.

Söndagens vernissage börjar klockan 14.00 och pågår under skyltsöndagen. Men utställningen går att se fram till den 2 januari.