Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nattpatrull struntade i akutlarmåkte inte hem till skadad man

En natt i juli fick en av hemtjänstens nattpatruller larm om att en äldre man ramlat i sitt hem och skadat sig. Patrullen åkte inte dit så mannen fick vänta onödigt länge innan han fick hjälp av ambulansen.
– Det finns ingen godtagbar förklaring, säger kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska som anmält händelsen till Socialstyrelsen.

Det var ett barnbarn till mannen som slog larm om att han ramlat och skadat sig. Då mannen kom till lasarettet visade det sig att han hade en höftfraktur.

Trygghetscentralen som tog emot larmet ringde den nattpatrull som tjänstgjorde i det aktuella området. Patrullen som var på väg till Siknäs lämnade över anmälan till en annan patrull, som inte åkte ut.

– Samarbetsproblem förhalade besöket som till sist uteblev. Detta ledde till att vårdtagaren som hade svåra smärtor fick vänta onödigt länge, skriver Lilian Lindvall i sin anmälan.

Nu blev det till slut så att en ambulans kom och hämtade den skadade mannen, en timme och tjugo minuter efter det första larmet.

I nattpatrullernas arbetsbeskrivning står det att personalen ska kunna prioritera bland arbetsuppgifterna så att det gynnar den brukare som är i störst behov av hjälp. Efter det som hänt ska en prioriteringsordning diskuteras och tas fram tillsammans med enhetschefen och medicinskt ansvarig sjuksköterska. Den ska vara klar den här månaden.

De personer som inte åkte ut på larmet har varslats om arbetsrättsliga åtgärder.