Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Natthärbärget i Falun som blev mer än enbart en sängplats

De säger hej då för den här gången.
Nu är säsongen över för Vinternatt, natthärbärget som varit fullbelagt i nästan tre månader.
– Utan Vinternatt hade jag sovit i bilen, säger Esmeralda Dimitrova, rom från Bulgarien.

Frukosten står framme i köket. I sovrummen samlar tolv personer ihop lakan, filtar och sängar. Våren är här och natthärbärget på Skogskyrkogården stänger.

Alexi Petrov känner oro när han kramar om föreståndaren Krister Andersson.

– Jag finns kvar här. Du kan höra av dig, lugnar Andersson.

Petaz Gitsov och Esmeralda Dimitrova dammsuger och plockar undan saker. De har bott på Vinternatt Falun nästan hela tiden sedan starten i smällkalla januari.

Hon svarar på frågorna på svenska. Det lärde hon sig av volontärer som undervisat på kvällarna. De har också berättat mer om Sverige och om möjligheter att få arbete.

– Jag tänker söka jobb nu, säger Petaz Gitsov och verkar hoppfull.

Esmeralda Dimitrova är mer inriktad på att studera.

Utan natthärbärget hade hon suttit i bilen om nätterna, betonar hon.

Majoriteten av dem som sovit över på härbärget är romer från Bulgarien.

Sjuttiotalet falubor har gjort någon form av insats som volontärer, helt ideellt. Budgeten höll genom bidrag från kyrkliga församlingar och gåvor från privatpersoner.

– Det har gått över förväntan, sammanfattar Krister Andersson och tar en kopp kaffe i köket.

Lokalerna, tidigare kontorshus för kyrkogårdsförvaltningen, passade för ett härbärge. Stämning har hela tiden varit lugn, säger Andersson.

Vinternatt erbjöd tolv sängplatser, möjlighet till dusch, enkel kvällsmat och frukost. Men volontärerna märkte också ett behov av att möta svenskar, prata om sin situation och om nya möjligheter.

Därför finns planer på att utöka nästa säsong med mer samhällsinformation. Krister Andersson hoppas att volontärerna vill fortsätta sitt arbete när härbärget öppnar igen i höst, troligen i november.

Läs mer:

De vill jobba frivilligt för nya boendet

Nu öppnar Vinternatt

De hoppas kunna öppna natthärbärge