Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Natta trädgården – inget för latmaskar

Många trädgårdar Dalarna har haft sina första frostnätter. Det är dags att börja natta trädgården.
Men det är inte bara att lägga sig på sofflocket, näring och vatten är viktigt, även sent på odlingsåret.
– Nu när hösten kommer har vi ju tid, säger Bibbi Notes som varnar för att rensa för noga.

Risken finns att odlaren slappnar av nu när det mesta blommat klart. Det känns färdigt i trädgården, vi säger tack och hej. Men för den som vill ha fina rabatter finns ingen rast och ingen vila.

Sedan 1994 driver Bibbi Notes Grycksbo handelsträdgård utanför Falun. Redan som barn sprang hon i växthusen, föräldrarna tog nämligen över 1979. Innan dess hörde handelsträdgården till pappersbruket, växterna levererades till disponentvillor och andra chefsbostäder inom Stora-koncernen.

Privatpersoner gjorde sig inte besvär på den tiden, annat är det numera. Bibbi Notes delar gärna med sig av bästa hösttipsen till Pralins läsare, precis som hon gör dagligen till sina kunder.

– Det här är ett brett område, charmen med jobbet är att man aldrig blir fullärd, säger hon.


BIBBIS BÄSTA HÖSTTIPS!

Vattning! Bibbi Notes suckar lite. Många tror att en regnig sommar gör att latmasken kan låta kannan stå. Men ofta torkar det upp snabbt, ofta måste man trots allt rotvattna, gärna med hjälp av en halv pet-flaska som sticks ner i jorden.

Vattning är viktigt även under hösten, nyplanterat behöver tre år för att rota sig, och man bör då ha koll på fuktigheten ända tills tjälen går i jorden.

Glöm inte rhododendron. och barrväxter, de har ytliga rötter, för dem är vattnet extra viktigt under hösten för att de ska må bra till våren. Rhododendron gör knoppar under hösten, så plocka bort vissna blomstänglar

Men det händer ju också att en planta slokar dränkt.

– Det är en balansgång. Bäst är att gräva lite bredvid plantan, håller den på att drunkna får du dränera med ett dike, eller lyfta upp den och plantera så den får avrinning, säger Bibbi Notes.

Näring! Trädgården behöver både frukost, lunch och middag. Har du varit generös i maj, vid midsommar och i juli så kan du nöja dig med ett lättare kvällsmål. Höstgödsel ska inte innehålla för mycket kväve. Hönsgödsel är bra, eller någon miljövänligt näringsmedel, som Algomin.

Tänk på att mycket regn kan laka ur jorden. Luckra gärna upp rabatterna, och lägg på ett lager ny jord – sminka rabatten så den blir fin till våren.

Glöm inte träden, de behöver också näring.

Rensning! Ta gärna bort ogräs, men var försiktig med det övriga. De höstblommande perennerna kan ju stå ända in i oktober, och risken finns att du skadar nya skott om du går för hårt fram.

Låt växterna vissna ner i lugn och ro, då går näringen ner i lökar och rötter. Fåglar kan äta av fröställningar, och de är vackra även täckta av frost och snö. Vissnade blad skyddar mot tjälen.

Beskärning! Det är ju JAS som gäller, inte jakt-attack-spaning, utan juli, augusti och september. Men tänk på att fruktträd kan vara känsliga, om du beskär när det är hög luftfuktighet kan det bli svampangrepp. En del klängväxter bör också beskäras, det gäller att veta vad man har. Ett sätt kan ju vara att vänta till våren och se vad som fortsätter att vara torrt och visset när de nya bladen kommer.

Framförhållning! Det blir vår igen, redan hög tid att förbereda! Dags att sätta lökarna som ska blomma när snön smälter, de gillar att få benmjöl med sig ner i hålen. Har du problem med hungriga djur så rekommenderar Bibbi Notes allium-lökar, som varken hare, rådjur eller sork gillar. Ett tips är att blanda dem med de mumsiga tulpanerna. Pingstliljor, kejsarkronor och pärlhyacint brukar djuren också rata.

Hösten är en bra tid att dela på perenner, nu när det är fuktiga nätter.

Övervintring. Pelargonerna blommar som vackrast när de får komma in efter en sommar i trädgården. De vilar ju helst över vintern, svalt och ljust, vattna bara någon gång i månaden.

Medelhavsväxter som olivträd, citrusplantor, lavendel med mera vill inte alls ha svalka, de är vana vid värme året runt och vill ha vatten och näring var fjortonde dag även på vintern. Ställ dem i fönstret. Det största hotet mot dem är den torra inomhusluften - duscha ofta. Glöm inte övriga inomhusväxter, de är inte heller vana vid vintervila.