Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nato är inte rätt väg för Peter Hultqvists Sverige

/

Regeringen tänker inte vika en tum från fortsatt svensk militär alliansfrihet. Ett Natomedlemskap är inget alternativ.
– Vår nuvarande hållning är mer stabiliserande - på både kort och lång sikt, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Annons

På fredag väntas Kristdemokraternas riksting rösta för en ansökan om ett Nato-medlemskap. Om så blir fallet kommer alla Allianspartier stå bakom det kravet. Regeringen och försvarsminister Peter Hultqvist ser inte ett medlemskap - eller en utredning om den militära alliansfrihetens framtid - som vägen fram. Tvärt om.

– Bara misstanken om en ny svensk doktrin skulle förändra omvärldens syn på den strategiska situationen i vår del av världen. Det skulle leda till konsekvenser i närområdet. Vi anser att den militära alliansfrihet, ett stärkt nationellt försvar och fördjupat internationellt samarbete är rätt väg att gå. Det ger en stark nationell försvarsförmåga - samtidigt som det ger respekt för vår egen integritet, säger han.

Under de senaste åren - och inte minst senaste året - har samarbetet med Nato fördjupats markant, trots alliansfriheten.

– Vi har också inlett fördjupade samarbeten med enskilda länder - som Finland, Polen och Danmark. Nu senast också med USA. Vi fördjupar medvetet våra internationella samarbeten. Men alla samarbeten utgår från en militärt alliansfri hållning. Detta är säkerhetspolitiskt stabiliserande - samtidigt som det ger oss en större handlingsfrihet vid en eventuell krissituation. Det är vad vi tror är bäst för Sverige, säger han.

Hultqvist ser vårens breda fempartiuppgörelse som avgörande för Sveriges säkerhet. Fram till 2020 ska anslagen till förvaret höjas med cirka 17 miljarder.

– Det är en enorm styrka för Sverige att fem partier och en bred majoritet i riksdagen står bakom försvarspolitiken. Vi är inte naiva. Vi ska inte låta Ryssland, eller någon annan, diktera hur vi ska göra, säger han.

Ett Natomedlemskap ingår dock inte i regeringens säkerhetspolitiska ekvation.

– Nej, ett svenskt Nato-ja skulle få konsekvenser. Exempelvis skulle det sätta press på Finland. Det skulle också påverka vår egen säkerhet. Vi har inga ambitioner att påverka situationen på det sättet. I stället har vi samarbetslinjen. Det stärker vår egen säkerhet, säger Peter Hultqvist.

Men Finland utreder ju ett Nato-medlemsskap. Varför inte Sverige?

– Finland är ett suveränt land. De gör vad de vill. Jag kan i alla fall säga att vi har en utmärkt dialog med Finland och talar alltid med dem om frågor påverkar säkerheten. För Sveriges del är nuvarande militärt alliansfria hållning en bättre stabiliserande strategi, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Annons