Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nationalpark jubilerar samtidigt som stugby gått i konkurs

För tio år sedan invigdes Fulufjällets nationalpark, en satsning som skulle skapa tillväxt och nya arbetstillfällen. Nu har det gått tio år och det kommer att uppmärksammas med ett naturturismseminarium i Idre den 4-5 oktober. Samtidigt har den stora satsningen på Fulufjällets stugby slutat med konkurs.

Annons

Fulufjällets nationalpark skulle skapa nya jobb för människorna runt fjället. Ett led i det var att Fulufjället blev en av de tre första nationalparker i Europa som blev certifierade som så kallad Pan Park. Pan Park Foundations syfte är att jobba med uthållig turism i skyddad natur samt gynna lokala intressen och lokal tillväxt.

En stor stugby, Fulufjällets stugby, invigdes två år senare. Det handlade om tolv hus med plats för 136 gäster samt en receptionsdel. Kostnaden för stugbyn blev 36 miljoner kronor. Åtta år senare försattes det holländskt ägda bolaget Pan Park accomodation in Sweden AB i konkurs med skulder på 17 miljoner kronor, främst då i lån.

Konkursen skedde efter att verksamheten redovisat stora negativa rörelseresultat under flera år. För närvarande drivs stugbyn av konkursförvaltaren.

– Vi avser nu att lämna ut stugbyn till mäklare för försäljning, uppger konkursförvaltare Åke Söderman.

Pan Park Foundation som stöder en rad nationalparker finns kvar. De kommer också att finnas på plats med dess vd, Zoltan Kun, i Idre vid det planerade naturturismseminariet, som bland annat kommer att handla om hur turismen i skyddad natur ska kunna utvecklas.

– Regeringen vill att Naturvårdsverket ska se över regler i nationalparker så att de inte ska hindra kommersiell turism, säger Stig-Åke Svensson, enhetschef på länsstyrelsen.

– Vi ska nu se över våra egna regler och hittar vi sådana som utgör hinder för verksamhet ska dessa ändras och anpassas.

På Fulufjället marknadsförs Pan Park konceptet, men det med gamla adresser till företag som idag saknar verksamhet. Ett företag som rekommenderas av Pan Park driver omfattande verksamhet med utländska gäster utan att vara med i Pan Park. Genom åren har de utnyttjat den svenska allemansrätten och stugor på Fulufjället för vandringsgäster utan att betala för nyttjandet av stugorna.

– Vi har varit i kontakt med företaget som numera har förstått att det också ska betala för de stugplatser det utnyttjar, säger Stig-Åke Svensson.

Naturens bästa är också engagerade för naturturism i skyddade områden.

– Det är viktigt att en hållbar turism också gynnar lokalbefolkning, säger Per Jiborn på Ekoturismföreningen.

– Företag som har en lokal koppling har också ett rykte att värna samtidigt som det skappar arbetstillfällen. Tyvärr upplever jag brister hos Pan Park Foundation om de vill upplevas som seriösa, menar Per Jiborn.