Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Natalie är tillbaka

Hösten 2011 lämnade Natalie Schönning ung-redaktionen för ett år som utbytesstudent på high school i Belpre, Ohio USA.
– Det var det bästa året i mitt liv! Det har varit motgångar som medgångar, säger Natalie som ska åka tillbaka så fort hon kan.

Annons

Regnet har vräkt ner hela eftermiddagen men ändå lyser Natalie Schönning som en sol när hon går längs den blöta gatan. Hon bär på ett smittsamt flin som skvallrar om ett minnesvärt och oslagbart år.

Hon har varit hemma från sitt år som utbytesstudent i Belpre, Ohio USA, i drygt tre månader.

– Nu känns det som om man kommit tillbaka till det vanliga rullet. Men när jag precis hade kommit hem från USA kändes det konstigt och fel. Man var i sin egen bubbla och att andas svensk luft igen var overkligt, säger Natalie.

Natalie har efter resan blivit mer självsäker, bättre på att säga ifrån och har också börjat lyssna på countrymusik.

Men det har även funnits nackdelar med utbytesåret. Eftersom Natalie varit bort i ett år får hon nu börja trean med ungdomar som är ett år yngre än hon själv.

– Det är jobbigt att komma hem till Sverige och se sina forna klasskompisar göra vad de vill, säger Natalie och skrattar.

Det amerikanska språket var svårt i början av resan, trots att hon hade goda kunskaper i engelska.

– Det tog ett tag innan språket kom naturligt. Jag kunde svara på svenska om jag samtidigt läste någonting på svenska till exempel, förklarar Natalie och berättar att hon lärde känna många människor genom att delta i en massa sporter.

– Det jag upplevt i USA kan man inte köpa för pengar. I framtiden skulle jag kunna bo i USA. Förut ville jag studera på universitet i Sverige, men efter resan vill jag tillbaka så fort som möjligt och plugga på collage.

Under året hade hon ingen hemlängtan, men det fanns en individ som hon saknade.

– Hunden! Jag kunde ju prata med brorsan, mamma och pappa på Skype men inte med hunden. Hemlängtan var inte så jobbig för det hände så mycket saker som gjorde att man hade fullt upp hela tiden.

Natalie rekommenderar alla att ta möjligheten att åka till USA.

– Alla människor är mycket mer öppna och trevliga där. Men jag skulle kunna skippa all familjedrama. Många vuxna människor har betett sig som ungdomar, säger ung-reportern och fortsätter:

– Om du får möjligheten att åka, så åk! Det kommer att bli det roligaste året i ditt liv.

Elisabeth Johansson