Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nästa år tufft för äldreomsorgen

Omvårdnadsnämnden ville ha elva miljoner kronor extra till äldreomsorgen nästa år.
Men extrapengarna kommer inte förrän 2013 och 2014.
- Än vet vi inte vilka konsekvenserna blir nästa år, säger Christer Falk (S), ordförande i omvårdnadsnämnden.

Men han konstaterar att det i värsta fall kan komma att handla om rationaliseringar, det vill säga nedragningar.

- Det vill vi förstås undvika, säger Christer Falk.

Det som kostar mer pengar för omvårdnadsnämnden är att de äldre i Falun blir allt fler och får allt större hjälpbehov. Hemtjänsttimmarna ökar med flera tusen varje år. Behovet av vård- och omsorgsboende blir också större.

Enligt det rödgröna budgetförslaget som presenterades förra veckan får omvårdnadsnämnden inga extrapengar alls 2012. Sedan blir det tio miljoner både 2013 och 2014.

Omvårdnadsförvaltningen räknar just nu på vad detta kommer att innebära för verksamheten.

- Nu får vi försöka göra så gott vi kan fram till 2013, då ser vi ljuset i tunneln. Det är en mellanperiod som vi ska klara av och vi kommer inte låta någon fara illa. Vi ska ta hand om våra gamla, säger Christer Falk.

Catharina Hjortzberg-Nordlund (M) i omvårdnadsnämnden konstaterar också att 2012 blir tufft:

- Visst skulle jag kunna säga att omvårdnadsnämnden skulle ha mer pengar. Men man måste se till hela bilden, hela kommunen och alla behov som finns, säger hon.

- Dessutom känner jag mig helt trygg med hur omvårdnadsförvaltningen arbetar. De kommer att klara det här på ett bra sätt.