Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närseninvånare fasar för vindkraftverk

Befolkningen i den lilla Finnmarksbyn Närsen är klart oroade över de planer som Bergvik Skog AB har för området med 100 nya vindkraftverk.
– Det spelar ingen roll åt vilket håll vi tittar, så kommer det att vara vindkraftverk, säger Emma Höglund, ordförande i Närsens bystugeförening.

Den utbyggnad som Bergvik Skog AB planerar för vindkraft i Vansbro kommuns södra delar innebär att de ska sätta upp minst 100 vindkraftverk i området. Skälet till att det ska bli så många är att det måste byggas nya linjer till Yttermalung eller Repbäcken utanför Borlänge, för att det ska gå att bli av med den ström som produceras.

För de boende i Närsen blir påverkan väldigt påtaglig. De verk som kommer att stå närmast är bara 1700 meter från bystugan i Närsen. På alla höjder runt hela byn ska det sedan byggas grupper med vindkraftverk och därmed kommer den milsvida utsikten från byn att vara omintetgjord.

– Vi ser i dag till skidbacken i Säfsen och dit är det många mil och samma sak lär det bli för de som är i Säfsen, dessa snurror kommer att synas hur långt som helst, säger Lisa Berg, boende i byn.

I Närsen finns det i dag en handfull barnfamiljer och de har genom ett aktivt val beslutat sig för att bo i området.

– Många har rustat fritidshus för att kunna bo året runt, andra har ärvt gårdar som de bosatt sig i, allt detta kommer inte att funka om hela byn blir som ett industriområde, säger Emma Höglund.

Båda ställer sig frågande till varför inte kommunen sätter stopp för detta direkt, vilket de gjort genom att anta en översiktsplan för området så sent som i höstas.

– Det är ytterst märkligt att kommunpolitikerna plötsligt ändrar sig, från att vara väldigt måna om att skydda naturområden till att plötsligt tycka att det går fint att bygga vindkraftverk i området, funderar Emma Höglund.

Den bygdepeng som det pratats om för föreningar i området ger de inte mycket för, det kan i bästa fall innebära några kronor om året till föreningar, men skapar inget bestående.

– Tror inte det finns en turist från Europa som vill åka till Vansbro kommun för att glo på vindkraftverk, de kommer hit för stillheten, tystnaden och lugnet och de storslagna vyerna, säger Lisa Berg.

Hon drar liknelser med när de stora bolagen kom till Norrland för 100 år sedan.

– Då kom de med brännvin och nu kommer de med bygdepeng, när de sugit ut det de vill ha drar de vidare och vi som bor kvar har inte fått något annat än en spolierad natur, konstaterar Lisa Berg.

Från bystugeföreningen har de försökt få politiker att komma upp till Närsen och samtala kring dessa frågor, men ingen har kommit och de ställer inget större hopp till att de ledande politikerna ska göra något föra att stoppa planerna. De har även skrivit till de instanser som är berörda av detta och framfört sina synpunkter.

– Klart är att vi kommer att kämpa ända in i det sista för att få stopp på detta, lyckas vi inte återstår det bara att försöka sälja och lämna Vansbro kommun, säger Emma Höglund och Lisa Berg nickar instämmande.