Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att locka ingenjörer till Ludvika trots att trivseln är på Europatopp hos Norconsult

Vet du att en av Europas attraktivaste arbetsgivare har ett kontor i Ludvika och de 30 medarbetarna gärna vill ha ytterligare tio kollegor.

Annons

– Lokalerna klarar 40 personer, hittar vi rätt medarbetare så får vi väl leta efter en större lokal och bli ännu större, säger Anders Eidensten affärsområdeschef Energi i Norconsult.

Norconsult kom till Ludvika för fem år sedan när Vattenfall skulle göra sig av med sitt vattenkraftskonsultbolag i Ludvika till finska Pöyry. 25 anställda valde istället norska Norconsult.

Med sig tog de den kunskap som fanns med från tiden då regeringen utlokaliserade jobb från Stockholm när staten lade ned Grängesbergs gruvor. I regeringens Bergslagspaket 1989 så utlokaliserades Vattenfalls enhet för projektering av vattenkraftsanläggningar jämte hus- och industribyggnader.

Vattenfall byggde under åren i Ludvika upp en stark kompetens när det gäller vattenkraft och dammkonstruktioner

Kunnandet lever i högsta grad och Frans Göransson som är en avteamcheferna i Ludvika berättar att de ständigt söker folk men att det är svårt att hitta erfaren personal på orten i dag. Dessutom finns konkurrensen från inte minst ABB.

– Vi är det starkaste konsultbolaget inom på vattenkraft i Norden, med cirka 400 personer som dagligen är engageradei projekt inom energisektorn Sverige, säger Anders Eidensten.

Anders Eidensten och Frans Göransson firar fem år i Ludvika med att leta efter fler kollegor

– Vad väldigt få vet är att vi under 2015 låg på topp fem procent i personaltrivsel bland företag i Europa i TNS gallupundersökning och 2016 är resultatet ännu bättre, säger Anders Eidensten.

En förklaring han har är att engagemanget är stort då Norconsult är ett så ovanligt som ett medarbetarägt företag som ett ägs av 2000 av koncernens 3000 anställda.

– I Ludvika är merparten delägare. En annan sak som utmärker oss är att vi har 40 procent kvinnor och bland teamcheferna 44 procent kvinnor och 43 procent i företagsledningen.

Frans Göransson arbetar på ett jämställt flöretag som hamnat i skuggan av ABB när han letar efter nya kollegor

– Det är unikt bland teknikkonsultföretagen säger Frans Göransson, teamchef vattenbyggnadsmekanik som också berättar att de internationella uppdragen just nu är få men man har personal och uppdrag i Chile, Zambia, Malaysia och i återuppbyggnaden av Nepal.

Norconsult har 400 konsulter inom energiområdet varav 100 i Sverige och man skulle kunna vara många fler i Ludvika, framför allt inom elkraft, byggteknik och mekanik.

I Sverige handlar det mest om att renovera och effektivisera befintliga vattenkraftanläggningar. Skulle gruvorna återstarta i Ludvika så finns beredskap då Norconsult har bland annat lockat till sig Nordic Iron Ores tidigare chefsgeolog Louise Sjögren, som är teamchef anläggning och vattenbyggnad.

Frans Göransson, teamchef vattenbyggnadsmekanik berättar att man nästan på hemmaplan har ett par projekt. Med ett nytt vattenkraftsaggregat på 3,5 megawatt i vattenkraftverket Semla i Fagersta och Fortums dammsäkerhetshöjning av vattenkraftverket i Lima som är inne i slutfasen.

Mer läsning

Annons