Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Striden trappas upp om Siljansringens rikedomar

Lennart Pihl lämnar Igrenes bolagsstyre. Hans uppdragsgivare Kanadensiska Iconoil hoppas hitta och nå en miljad dollar i försäljning redan 2017 av helium och olja.

Annons

Gasprospekteringsbolaget Igrenes styrelse har tidigare uppmanat delägaren Iconoils bolagsstyrelseledamot Lennart Pihl att lämna styrelsen eftersom han sitter på två stolar.

Lennart Pihl meddelade på tisdagen att han lämnar styrelsen "för att underlätta förhandlingarna och undanröja eventuella hinder inför ett samarbetsavtal mellan AB Igrene och Iconoil Group Ltd", skriver Igrene i ett pressmeddelande.

Iconoils svenska dotterbolag Anso ( All Natural Swedish Oil AB) har mutat in delvis samma områden av Siljansringen som Igrene har intressen i. I Anso är Pihl ende bolagsstyrelseledamoten.

Igrenes ordförande Ola Blumenberg betonar att det råder ett avtalslöst förhållande mellan Igrene och Iconol och att det inte förs några förhandlingar parterna emellan.

Igrenes ordförande ser Lennart Pihls avgång som en samtidig trevare till nya förhandlingar om eventuellt framtida samarbete.

Kanadensiska Iconoil skriver på sin hemsida om Ansos uppdrag i Siljansringen där man förutom ett avtal om delning av mark med Igrene också hoppas hitta utvinningsbar olja och helium.

Oljan vill man transportera med lastbil eller tåg till Göteborgs energihamn.

Helium vill man utvinna och utveckla en europeisk marknadsplan för.

Om Iconoil får igång olje- och heliumutvinning så bedömer man att Ansobolaget 2017 kommer att ha ett börsvärde som Igrenes, 19 miljoner dollar.

Försäljningsintäkter från helium och olja från ytliga och djupa brunnar väntas kunna ge Anso en försäljning på en miljard dollar 2017.

Ansos ansökan om undersökningstillstånd för sina inmutningar i Siljansringen har ännu inte prövats av Bergsstaten.

I måndags inledde Igrene sin första långtidstest av sitt gashål i Mora.

Fakta Helium

Helium är grundämne nummer två i det periodiska systemet, en färglös och luktlös ädelgas. Ämnet har lägst kokpunkt av alla grundämnen, och endast vid högt tryck övergår det i fast form.

Helium är det näst vanligaste grundämnet i universum. Eftersom heliumhalten i jordens atmosfär är låg utvinns helium mest ur naturgas i USA som totalt dominerar marknaden och utvinns också i Polen, Algeriet och Qatar.

Helium skulle kunna användas som lyftgas för framtidens luftskepp.

Helium används inom flera teknikområden som vid läcksökning och som drivgas i raketer. Den låga kokpunkten gör det till viktigt kylmedel och om zeppelinarna återkommer så blir helium en viktig gas för luftskepp och ballonger.

Mer läsning

Annons