Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Enso Fors bruk ska bli helt fossilfritt – platschefen om den senaste innovativa produkten från skogen

Denna vecka råder underhållsstopp på Stora Enso Fors bruk. Detta för att utföra diverse åtgärder som på sikt ska få företaget att bli helt fossilfritt.
– Satsningarna på förnybar ång- och elproduktion är viktiga steg mot målet, säger Mikko Sorjonen, platschef Fors bruk.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Allt fler dalabilar underkänns vid besiktningen – Här är de 49 vanligaste felen

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

Jenny stylar bostäder inför visningarna: "Det gäller att förmedla en känsla"

SÅ KÖPER DU PLUS

Stora Enso Fors bruk utanför Avesta har sitt årliga underhållsstopp denna vecka, mellan den 5 november och den 12 november. Under veckan ska företaget utföra diverse åtgärder, bland annat inspektioner, rengöring, service, reparationer och inkoppling av ny utrustning.

Att arbeta med miljöförbättringar är något som Fors bruk har stort fokus på. Detta berättar företaget i ett pressmeddelande. Redan i dag är bruket fossilfritt till cirka 98 procent men målet är att vara 100 procent fossilfritt.

– Under årets underhållsstopp kommer cisternen där eldningsoljan till pannorna lagras att tömmas, rengöras och besiktas för att sedan fyllas med fossilfri biodiesel. Pannorna kommer att testköras med det nya bränslet fram till årsskiftet. Satsningarna på förnybar ång- och elproduktion är viktiga steg mot målet att Fors bruk ska vara ett helt fossilfritt bruk, säger Mikko Sorjonen, platschef Fors bruk, i pressmeddelandet.

Dessutom sker installation av utrustning för att kunna utöka den kommersiella användningen av mikrofibrillär cellulosa i förpackningskartong. Detta kan råvaruförbrukningen minska samtidigt som kartongen blir lättare, styvare och starkare. Förändringen innebär en resurseffektivare produktion.

– Det är glädjande att vi nu kommer igång med mikrofibrillär cellulosa i industriell skala på Fors bruk. Detta är en av de senaste innovativa produkterna från skogen med stor framtida utvecklingspotential, säger Mikko Sorjonen.

Ett annat exempel på arbete som utförs är ombyggnad av reningsverket, för att utöka kapaciteten. Alla satsningar som genomförs under underhållsstoppet syftar till att öka driftsäkerheten, kvaliteten och minska miljöpåverkan.

Stora Enso Fors bruk, sett från ovan. Denna vecka håller bruket sitt årliga underhållsstopp.

Säkerhet har alltid högsta prioritet på bruket. Under stoppveckan förstärks säkerhetsfokuset ytterligare. Det sker bland annat regelbundna säkerhetsronderingar och genomförs slumpvisa alkohol- och drogtester.

– Med totalt 1 200 entreprenörer under veckan och drygt 1 300 arbetsordrar som ska genomföras, så är det extra viktigt att alla hjälps åt så det blir ett säkert underhållsstopp, säger Mikko Sorjonen.

Under stoppveckan kommer antalet transporter till och från bruket att öka.

Fakta – Fors Bruk:

Stora Enso Fors Bruk, utanför Avesta, är en världsledande tillverkare av förpackningskartong för livsmedel och läkemedel, grafisk kartong för bokomslag och vykort samt cigarettkartong.

Det finns 530 medarbetare på bruket.

Produktionskapaciteten är 410 000 ton kartong per år.

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons