Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad lönsamhet och bra för miljön när 500 ton restprodukter blir mat

Ungefär 500 ton restprodukter, som tidigare använts som biogasråvara, kan nu förädlas till livsmedel och hundmat. – Den här investeringen betalar sig på två och ett halvt år och är dessutom bra för miljön, berättade Jan Forssell när han invigde Siljans Charks nya anläggning för slaktbiprodukter och återtagsstyckning i Ickholmen.

Annons

Jan Forssell höll invigningstalet och berättade att genom utbyggnaden kan en betydligt större del av ett slaktdjur tillvaratas och förädlas –

Jan Forssell är nötköttsproducent i Bjursås, ordförande i Sveriges Nötköttsproducenter och ledamot av Siljans Charks styrelse.

– Jag är insyltad även här, berättade han – aningen tvetydigt – när han förklarade 8,5-miljonerssatsningen invigd och klar att tas i bruk.

Han påpekade också att den nya anläggningen ger nutida möjligheter att på samma sätt som i självhushållningens tid ta vara på "nästan allt" från ett slaktdjur.

Slakterichef Runar Gustafsson visade och berättade om de nya lokalerna för  hantering av slaktbiprodukter och återtagsstyckning.

Ett 70-tal intressenter deltog i invigningen vid Ickholmens slakteri och slakterichefen Runar Gustafsson och Siljans Charks vd Thomas Perkiö guidade dem runt och berättade om investeringen och slakteriet.

Slakteriet, som sysselsätter 35 personer, slaktar årligen mellan 14 000 och 15 000 nötkreatur, ungefär 58 000 grisar och mellan 6 000 och 7 000 lamm.

Genom investeringen kan årligen omkring 500 ton restprodukter – som tidigare transporterats långa sträckor för att användas som biogasråvara – förädlas. Det handlar om bland annat hjärta, lever, njure och mellangärde.

Nötvåm, gris- och nötlunga används som hundmatsråvara och grisöron och grissvansar ska bli hundgodis.

Företaget har träffat avtal med andra företag, som svarar för förädling av råvaran och försäljning av de färdiga produkterna.

– Istället för att betala en krona per kilo för att biogasproducenter ska ta hand om restprodukterna för vi nu betalt för dem, i vissa fall riktigt bra betalt, berättade vd:n Thomas Perkiö.

Samtidigt kan fraktkostnaderna, som tidigare uppgått till mellan 65 000 och 70 000 kronor i veckan., halveras

– Satsningen har därmed ett stort miljövårde, konstaterade Runar Gustafsson och tillade att den också bidrar till en mer hållbar köttkonsumtion samt ligger rätt i en tid då närproducerat blir allt mer efterfrågat.

I en del av den 300 kvadratmeter stora utbyggnaden ska slakteriet kunna erbjuda återtagsstyckning, det vill säga bistå köttproducenterna med styckning av kött för husbehov och/eller egen försäljning.

Satsningen skapar två nya arbetstillfällen i Ickholmen. Dessutom har utbyggnaden gjorts av lokala företag.

Läs fler Rättviksnyheter.

Ladda hem nya versionen av DT:sIphone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:sAndroid-app här

Mer läsning

Annons