Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats Budh har redan hittat mer gas än han vågat drömma om

För 20 år sedan klev Mats Budh in i Igrene, Siljansgasbolaget som bara under de inledande prospekteringsborrningarna hittat mer gas och olja än någon annan trots att oljan upptäcktes redan under Carl von Linnés Dalaresa 1734.

Annons

– Jag var inte med under Dala Djupgasprojektet. Jag kom in i Igrene på den tiden vi ville göra något av varmvattnet i Siljansringen, men efter gasfynden i Morafältet som är mycket bättre än jag ens vågat drömma om så är det gas och olja som gäller, säger vd Mats Budh.

I de pressmeddelanden som Igrene publicerar om borrningarna så är det fakta som går att belägga som publiceras.

Själv när Mats en tro på något mycket större efter de avbrutna borrningarna som fick avbrytas när iskristaller av metanhydrat korkade igen utrustningen.

När Igrene började undersöka Morafältet så var teorin att gasen var bunden i vatten, ungefär en kubik vatten per kubik gas. När testet nyligen avbröts efter sex dagar hade vattenhalten sjunkit till en kubikmeter vatten och 20 kubikmeter gas.

Under det avbrutna testet flödade fri gas upp av eget tryck

– Det kunde ingen expert vi anlitat ens ana. Så mycket fri gas och sådant tryck som metanhydratet tyder på gör att jag tror att vi hittat en reservoar med fri gas.

Undersökningsområdet i Mora är två gånger två kilometer stort. Ryska experter som anlitats bedömer att det ned till 700 meters djup finns en miljard kubikmeter gas. Satellitmätningar som ukrainska forskare gjort visar på just gas i Morafältet vilket Igrenes undersökningar bekräftar.

Här under Mora finns gasreservoaren som innehåller miljarder kubikmeter gas, mitt i området vill kommunen bygga bostäder och Igrene hinna pumpa gasen

– Min personliga uppfattning, inte Igrenes, är att det ned till 1050 meters djup finns två miljarder kubikmeter gas och antagligen fortsätter gasreservoaren till minst 2100 meter. Då handlar det om två miljarder kubikmeter och eftersom vi trodde att gasen var bunden i lika mycket vatten och nu verkar vara fri gas så får du mulitplicera detta flera gånger om om vår avbrutna test visade, säger Budh och förklarar att tanken är svindlande för de data Igrene fått fram och som de internationella expertundersökningarna visat tyder på att meteoriten för 377 miljoner år sedan skakat om jordskorpan ända upp till 75 kilometers radie från centrum nära Stenberg mitt i ringen.

– Meteoriten har ju deformerat jordskorpan på ett större område än Nordsjöns kontinentalsockel, så det kan finnas gas och olja på fler platser än vi hunnit studera.

Igrenes expertanalyser i Frankrike, USA, Ukraina och Ryssland och egna mätningar gör att Igrene bedömer att de har 15 områden runt och i Siljansringen med olja- och gaspotential som i Morafältet.

Här har Igrene med satellithjälp identifierat områden där de är tämligen säkra på gas och olja, till och med nära Stenberg där Dala Djuopgas borrade närmaare sju kilometer djupt

Om vi ställer frågan så här; kan Igrene, officiellt bedöma om gasfynden räcker för att försörja SSAB i Borlänge med ga s?

– Nej det vet vi inte. SSAB gör av med stora mängder gas men som det ser ut så kanske det kan bli möjligt.

Nu går Igrene in i nästa fas och söker utvinningstillstånd. Ser du något miljöproblem som skulle kunna bli ett problem?

– Jag trodde det största skulle kunna bli hantering av vattnet i stora mängder. Men vattnet innehåller inte radon, uran eller tungmetaller. PH-värdet är högt och det är bra. Om vi skulle tvingas ta hand om stora mängder vatten skulle det kunna vara ett problem men om det bekräftas så här lite vatten och så mycket gas så blir inte vattnet något problem.

När söker ni tillstånd och hur snabbt kan ni vara i kommersiell produktion om allt går radrätt?

– Vi ska fortsätta borra och vi ska ägna vintern till förarbetena till en tillståndsansökan som vi söker till sommaren nästa år. Från och med idag borde vi då kunna vara i produktion om två år om allt går spikrakt.

Finns det något stort miljöproblem ni löser?

– Ja, runt hela Siljansringen finns det gasläckage som går rätt upp i atmosfären sedan 377 miljoner år. Om vi istället tar hand om det problemet gör vi en stor insats mot det globala klimathotet. Den här gasen är så ren att den nästan inte innehåller någon koldioxid.

Siljansringen, svensk lagstiftning skyddar Igrenes intressen i maximalt 15 år så nu intensifieras arbetet om utvinningstillstånd som sedan gäller 25 år

I andra länder så delar staten ut licenser till bolagen, men i Sverige så styrs tillståndsprocessen av minerallagen så Igrene har 15 år på sig maximalt för varje delområde man är intresserad av innan man måste kunna bevisa en ekonomiskt utvinningsbar fyndighet, därefter följer tillstånd hos mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt och alla kommunala tillstånd för att kunna bygga anläggningen.

Norge har stora gigantiska riggar till havs, de kostar miljarder att anlägga. Hur ser ert projekt ut?

– Vi står mitt över locket som håller gasen innesluten. För att komma ned till reservoaren så behöver vi borra 250-300 meter, maximalt 500 meter djupa produktionshål.

– För att bygga en energibank behöver vi åtta-nio hål och teknik på marken, en sådan anläggning kommer inte att kosta miljarder som i Nordsjön eller Mexikanska gulfen där man utvinner samma gastyp som vi tror på. Vår energibank kommer att kosta under 100 miljoner.

Borrningen  gav mer gas än vad Mats Budh ens vågat drömma om, så nu är tillståndsansökan om uén utvinningsanläggning på gång

Hur lång tid tror du att en energibank i Morafältet kan ge gas?

– Kanske tio år. Under tiden hinner vi anlägga en ny energibank på annan plats i Siljansringen och när minna efterträdare är tillbaka efter att Morahålen legat i träda i tio år så har ny gas från jordens inre fyllt upp reservoaren under Mora.

Mats Budhs vision om en pipeline fån Mora till basindustrierna i Dalarna och Gävleborg, om det skulle finns så mycket gas i Siljansringen som man drömmer om

Hur ska ni få ut gasen på marknaden?

– Så långt har vi inte hunnit i vår förstudie.

– Kanske ska vi överlåta åt någon annan att ta gasen från vår energibank, kanske ska den komprimeras och transporteras med bil. Kanske ska den kylas ned till flytande gas där en kubikmeter motsvarar 600 kubikmeter fri gas.

– Vi har också funderat på en pipeline där man skulle kunna koppla ihop vår gas med biogas från slakteriet i Ickholmen och mjölkbönderna häromkring och gasrör till de stora stålindustruierna i Bergslagen.

Du håller väl på med att skriva ditt vd ord till den kommande årsberättelsen, vad skriver du?

– En Svensk angelägenhet!

– Nu är det borra som gäller.

Mer läsning