Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen jobbar snabbt för storinvestering i Horndal

Avesta kommun arbetar snabbt för att industriområdet norr om Horndal ska bli klart. På måndag hålls ett extrainsatt möte i plan- och näringslivsutskottet där detaljplanen ska godkännas.

Annons

Tidningen har tidigare skrivit om planerna för det 200 fotbollsplaner stora området, två kilometer norr om Horndal. Avesta kommun har köpt mark för drygt 15 miljoner kronor för att skapa ett sammanhängade industriområde norr om Krångede ställverk. Enligt uppgifter till tidningen arbetar kommunen för att det ska byggas en stor serverhall på området. Det amerikanska företaget Google pekas ut som det ska etablera sig.

Avesta kommun arbetar för att detaljplanen ska bli klar. Om kommunstyrelsens plan- och näringslivsutskott ger klartecken kan kommunfullmäktige godkänna detaljplanen vid sitt möte den 28 november.

– När planen vunnit laga kraft går det att stycka av tomter, säger Peter Granqvist, planingenjör på Avesta kommuns plan- och miljöförvaltning.

I detaljplanen som plan- och näringslivsutskottet ska ta ställning till, framgår det tydligt att industriområdet är av stor betydelse för kommunen: "Möjligheten till nyetableringar är av sådan betydelse för såväl Horndals samhälle som för Avesta kommun att det är ett mycket ”angeläget allmänt intresse” samtidigt som det inte finns några andra lägen för ett nytt verksamhetsområde i närheten av Krångede kraftstation, som kan leverera stora mängder elkraft. Tillgången till denna elförsörjning är en av de viktigare faktorerna för ett nytt verksamhetsområde", står det i detaljplanen.

I den plankarta som har tagits fram finns det mark i den södra delen av industriområdet där Svenska kraftnät har möjlighet att bygga ett nytt ställverk, som kan ersätta det nuvarande från 1938. Enligt Svenska kraftnäts nätutvecklingsplan för 2016 till 2025 står det att företaget planerar för en ombyggnad i Krångede-Horndal och att den beräknas kosta 100 miljoner kronor. Svenska kraftnät söker tillstånd fär ombyggnaden hos Energimarknadsinspektionen. Myndigheten har begärt in kompletterande uppgifter från Svenska kraftnät, och Energimarknadsinspektionen vill ha svar senast i mars nästa år.

Mer läsning

Annons