Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Igrene testar positivt

Igrene testade positivt visar norsk gasanalys och startar långtidstesten på måndag.

Annons

Det norska laboratoriet har idag levererat analyserna av gasinnehållet i de prover Igrene tog under ett tvåveckorstest som avslutades den 30 augusti.

Analysresultat;

Dag 2 92,8% metan 6.01 % koldioxid

Dag 7 93,4% metan 6,63 % koldioxid

Dag 14 94,9% metan och 4.23 % koldioxid

– Det kan konstateras att halten av värdefulla gaser ökat över tiden medan halten koldioxid minskat. Detta ger ytterligare argument till varför Igrene nu skall genomföra ett flerveckorstest i detta hål, säger Igrenes vd Mats Budh

Igrene genomförde ett kort test över 14 dagar i slutet av augusti på nivån 250 meter i det produktionshål som planeras borras till 500 meters djup.

Som DT rapporterat har Igrene beslutat att inte borra vidare till 500 meter då man hittat sådana volymer att man nu ska göra ett långtidstest i hålet.

– Det visade sig dock att den specialbyggda skruvpump som införskaffats och som skall användas på 500 meters djup inte kan användas på nuvarande nivå. Därför måste annan pumpteknik användas och detta har medfört fördröjning av igångsättningen av långtidstestet, säger Budh.

Men nu har man utrustningen på plats och börjar långtidstestet på måndag.

– Testet på 250-meters nivån kommer att avgöra vad som sker härnäst med detta hål. Visar testet att Igrene uthålligt kan producera gas från denna nivå - i alla fall på just denna plats - blir detta hål det första i Igrenes första energibank med flera hål i anslutning till varandra, säger Mats Budh i ett pressmeddelande.

Igrenes första försök med ett fullskaletest för ett år sedan

Men om det visar sig att man behöver borra djupare för att komma under det lock (cap rock som håller gasen instängd) som man bedömer håller gasen på djupet så gör man det.

– Ytterligare ett produktionshål kommer att anläggas inom Morafältet på den västra sidan av Siljansringen oavsett hur produktionstestet utfaller, säger Budh och Igrene tar nu nästa steg i och genomför en fördjupad förstudie på hur en fabriksanläggning för produktion av gas skulle kunna byggas och ekonomiska beräkningar på en produktionsanläggning.

Mer läsning

Annons