Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Igrene avslutar produktionstest av metangas – nu väntar borrningar mot 500 meters djup

Efter fyra veckor med fullskaletest av produktion av metangas har Igrene nu planenligt avslutat testet med gott resultat.
"Testet har gett de resultat Igrene förväntat sig", skriver företaget i ett pressmeddelande.

Annons

I TV-inslaget här ovanför, från november i fjol, berättar Igrenes VD Mats Budh mer om företagets arbete vid Siljansringen.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Igrene planerar för nya 500 metershål i Siljansringen

Här borrar Igrene – i jakten på gas

Igrene borrar vidare i Mora och Rättvik – flera 500 metershål

Gasprospekteringsbolaget Igrene har avslutat sina produktionsveckor vid Siljansringen. Det berättar företaget i ett pressmeddelande. Företaget jobbar med att prospektera efter gas och olja vid Siljansringen, mestadels i områden i Mora och Rättviks kommun.

"Även den sista produktionsveckan uppvisade testet stabilt tryck in i anläggningen, vattentemperatur om 18 grader C, snitt 18 kbm metangas i timmen vid pumpning av 1 kbm vatten och över 96 procent metanhalt i gasen. Testet har gett de resultat Igrene förväntat sig och det kan konstateras att på denna plats har vi kontakt med reservoar med fri gas på större djup", skriver Igrene i pressmeddelandet.

Läs även: Miljarder kubikmeter Siljansgas kan utvinnas för mindre än hundra miljoner

Bilden är tagen vid en av Igrenes borrningar i Mora. Företagets VD Mats Budh till höger.

Detta innebär att testet har avslutats. Nu väntar fördjupande borrningar. Tidigt under juli månad väntas borrningarna för att nå 500 meters djup komma i gång.

"För att inte riskera att täppa till den förbindelse som hålet har på 257 meters djup med reservoar med fri gas på större djup kommer hålet inte att fodras in och gjutas utan fortsatt borrning sker i öppet berg. Parallellt med långtidstestet har Igrene påbörjat ytterligare ett produktionshål cirka 800 meter öster om testplatsen. Detta hål har utförts med 10” foderrör ner till 102 meters djup och 7” foderrör ner till 230 meters djup. Där har röret gjutits fast i det omkringliggande berget. När betongen stelnat skall borrningarna ner till cirka 500 meter fortsätta", berättar Igrene i pressmeddelandet.

Mats Budh, VD för Gasprospekteringsbolaget Igrene.

Igrene AB borrar efter gas i Siljansringen.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning