Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Igrene avbröt gastestet

Igrenes flerveckorstestet är lovande men avbryts i förtid. Vattenmängden minskade och gashalterna ökade men bildade isproppar som hotade hela testet.

Annons

Det nya problemet med iskristaller handlar om metanhydrat, om metangas som oväntat bildade iskristaller.

Fakta : Metanhydrat

Metanhydrat är metanhaltig is och ser ut ungefär som vanlig is. Då den antänts under testet brinner den med gul låga. Metanhydrat är bara stabilt vid låga temperaturer eller höga tryck. I naturen finns metanhydrat dels i permafrosten i Sibirien, dels i sediment på världshavens botten.

1 november startades det som var avsett att bli ett flerveckorstest. Redan 6 november måste dock testet avbrytas då gasen bildade iskristaller. Det satte igen gasledningar och instrument och hotade att förstöra testanläggningen.

Mats Budh med gasutvinningsutrustningen på plats

Flerveckorstestet skulle ge en uppfattning om gasmängden i relation till mängden vatten samt den totala mängden gas som kan utvinnas på detta måttliga djup.

– Över tiden pumpades allt mindre vattenmängder eftersom inflödet av vatten i hålet avtog samtidigt som gasvolymerna ökade dag för dag. Även vattentemperaturen ökade, säger Igrenes vd Mats Budh.

När testet inleddes så var halten vatten 18 kubikmeter vatten i timmen och 10 kubuikmeter gas.

36 kubik i timmen, då tvingades Igrene avbryta på grund av iskristaller som ingen väntat sig

Profil på hur Igrenes hål utformats

När testet avbröts var halten vatten två kubbikmeter och gasmängden 36,5 kubikmeter.

Nästan inget vatten och 36 kubikmeter gas i timmen, då korkades Igrenes gastest igen av iskristaller berättar Mats Budh

– Sen eftermiddag den 6 november fick testet avbrytas för att inte förstöra testanläggningen. Anläggningen har nu säkrats för vintern. Gas kan flöda mycket snabbare genom sprickor i berggrunden än vad vatten kan. Testet visar att gasflödet börjar tränga undan vattnet och hade testet fortsatt är det sannolikt att gasen skulle tagit över och att inget vatten behövt pumpas.

Andreas Gidlund och Mats Bud tvingades ge upp ett mycket lovande försök när iskristaller satte stopp för testet då man utvann 36 kubik gas i timmen.

– I en produktionsanläggning är metanhydrater inget problem men Igrenes testanläggning klarar inte av detta. Fenomenet med metanhydrater skall inte uppstå på detta ringa djup men tyder på att här har Igrene sannolikt kontakt med reservoarer med fri gas under högt tryck, bedömer Mats Budh som stärkts i uppfattningen att det finns möjlighet till att bygga en första kommersiell utvinningsanläggning i Mora.

– Det är Igrenes förmodan och förhoppning att detta hål kommer att utgöra det första av 8-9 hål i en kommande energibank för kommersiell produktion av metangas, säger Budh.

Mer läsning

Annons