Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagarna i Säter fick en ahaupplevelse om förenklad upphandling

Digitaliseringen i samhället har gjort att det blivit enklare för företagare att ge anbud på kommunala upphandlingar. Detta var temat när kommunen höll en av sina återkommande frukostmöten med företagare i Säter.

Annons

Att som företagare få ett uppdrag av kommunen upplevs av gammal hävd som ett omfattande och krångligt jobb. En mängd papper ska vara i ordning och tiden knapp innan sista anbudsdag.

Men när Kid Berglund, som är kommunansvarig för upphandlingar i Säter och Hedemora, talade inför en grupp Säterföretagare vill han "döda myten", som han uttryckte det.

– Det har aldrig varit så lätt som det är nu, menade han.

Enklare kommunikation mellan kommun och företag som kan bidra med tjänster är ett skäl till de återkommande frukostmötena. Kommunalrådet Abbe Ronsten (S) deltog under det senaste mötet.

Kid Berglund syftade på att det numera går att genomföra nästan hela anbudsförfarandet på nätet, via upparbetade webbplatser som har anpassats efter företagarnas behov. IT-revolutionen har nått de kommunala upphandlingarnas värld på allvar.

Kid Berglund visade med exempel och förklarade att mycket av det som förut upplevts som dyrt och tidsödande till stor del inte är det längre. Man behöver inte längre fylla i krångliga pappersblanketter numera.

Kid Berglund, kommunansvarig för upphandlingar i Säter och Hedemora,

Informationen uppskattades av flera av åhörarna, som tidigare inte kände till webbplatserna som kan hjälpa dem att hitta rätt i djungeln av upphandlingar. En som reagerade positivt var Johan Luukas från konsultföretaget QSR.

– Det här gör det betydligt enklare för oss att erbjuda kommunen ett komplext paket.

Mer läsning

Annons