Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vann rödfärgspriset 2016

Semcons huvudkontor i Göteborg korades till vinnare av Falu Rödfärgs instiftade Rödfärgspris - 2016

Annons

Igår kväll utsågs vinnaren arkitekturpriset Rödfärgspriset– som belönar mötet mellan nyskapande modern arkitektur och traditionell slamfärg.

Semcons nya kontor i Göteborg har en glasfasad och uinder den en faluröd träfasad

Årets vinnare blev Semcons huvudkontor i Göteborg, skapat 2015 av Semrén & Månsson med Magnus Månsson och Charlotte Erdegard som ansvariga arkitekter. Enligt juryn omdefinierar byggnaden i ett slag allt vad slamfärgsfasader inneburit:

”Åretsvinnare av Rödfärgspriset är något så oväntat som en crossover mellan hightech och tradition och omdefinierar i ett slag allt vad slamfärgsfasader hittills har varit. Bakom ett väderskyddande skal utfört i den senaste glasbyggnadstekniken lyser den rödfärgade träfasaden upp i solljuset med varmintensitet och låter spjutspetsteknologi möta stug romantik i skön förening.Falu Rödfärg 2.0, helt enkelt!”

Rödfärgsprisets jury:

Love Arbén, ordförande, arkitekt SIR SAR/MSA

Mikael Bergquist, arkitekt SAR/MSA

Elizabeth Hatz, arkitekt SAR/MSA, professor på KTH

Josefina Nordmark, arkitekt SAR/MSA

Ett yttre glasskal blev lösningen för ett bra inomhusklimat, och det var den tunna glashinnan som gav möjligheten att tänka sig en bakomliggande fasad av råhyvlad träpanel med slamfärg:

- Vi äröverraskade men jätteglada över utmärkelsen. Vår utmaning var ett kontorshus vid en hård kajmiljö. Det gjorde att vi ville komplettera med en mjukhet och valet att använda Falu Rödfärg blev självklart för alla oss i arkitektteamet, säger Charlotte Erdegard, en av de ansvariga arkitekterna.

- Åretsfinalfält hade en otrolig bredd! Från ett 25 kvadratmeter stort Attefallshus till ett modernt kontorskomplex på 9000 kvadratmeter, säger Johan Molin, vd på Falu Rödfärg.

Utöver jurypriset består Rödfärgspriset av Publikpriset. I år tog Sticklinge förskola på Lidingö hem Publikpriset.

Mer läsning

Annons