Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avestastål skyddar Ljusnan mot 10 000 årsflöde

Avestastål stärker dammluckorna på Lossendammen och skyddar Ljusnans dalgång, stålluckorna ska klara 10 000 årsflöde, västa flödet.

Annons

Outokumpu i Avesta levererade det rostfria duplexstålet, som bolaget kallar Forta LDX 2101, till de båda luckorna, eller utskovsluckorna, på den nya dammkonstruktionen på Lossendammen i Härjedalen. Vattenflödet kommeratt öka i framtiden, och ett av projektens mål var att se till att detta vattenflöde hanteras på ett säkert sätt. I år står den större delen av den nya dammen på plats efter ett trerårigt projekt.

Tre år, 240 miljoner och nu skyddar dammluckorna med Avestatålet Ljusnans dalgång.

Det aktuella stålet utvecklades 2004 och har tidigare använts vid bland annat dammprojektet i Tammerkoski forsen i Finland där stålet utöver vanliga egenskaper valdes för att det skulle klara 200 års underhållsfri drift.

Lossendammen,som byggdes för 50 år sen, är den regeringsdamm som har högst säkerhetsklass i Sverige och den förser 17 av Fortums vattenverk med vatten.

Avestastålet används nu i de båda välvda luckorna. Denna stålsort har hög hållfasthet, hög beständighet mot spänningskorrosionoch korrosionsutmattning, vilket är viktigt för dammkonstruktioner.

“För kunden innebar detta stål fördelar i formav mindre vikt, enklare transporter och underhållsåtgärder.” säger Thomas Funke, försäljningschef på Outokumpu.

Ljusnan rinner upp i fjällvärlden nordväst om Ramundberget på gränsen mot Norge. Tillsammans med det största biflödet Voxnan är Ljusnan Sveriges sjätte största vattenkraftproducent. Den utnyttjade fallhöjden i den 43 mil långa älven ned till havet är totalt 570 meter.

Lossen och Grundsjön är de stora årsregleringsmagasinen i Ljusnan. Lossendammen är Ljusnans största magasin, och den har säkras för framtiden för cirka 240 miljoner kronor i ett renoveringsprojekt som inleddes 2013.

Med högsta säkerhetsklassningen, ska klara luckorna klara10 000 årsflöden. Det nya utskovet fick två exakt likadana luckor som är 13 meter breda och 6,5 meter höga.

Mer läsning

Annons