Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet konkurser i Dalarna ökar – länet ligger klart högre än rikssnittet

Under oktober månad försattes elva aktiebolag i Dalarna i konkurs. Detta var en ökning med två konkurser jämfört med oktober i fjol och därmed en procentuell ökning med 22 procent.
Ökningen var nästan sex gånger högre än rikssnittet, som låg på 3,8 procent.
På årsbasis har konkurserna i Dalarna ökat med 42 procent, vilket kan jämföras med rikssnittet som ligger på 2,6 procent.

Annons

Mer Näringslivsläsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Faluföretag i konkurs: "Finns inget att sälja – ett par bord och några datorer"

Badrumsbutik i konkurs: "Det har varit en väldigt lugn sommar"

Fredrik Spendrup om framgångarna, tävlingsnerven och tankarna om framtiden

Klassiskt dalaföretag firar 100 år – nära att krossas under finanskrisen

SÅ KÖPER DU PLUS

Kreditupplysningsföretaget Creditsafe har sammanställt statistik över aktiebolagskonkurser i landet under oktober månad, samt jämfört siffrorna för årets första tio månader, jämfört med samma siffror i fjol.

– Detta är sjunde månaden under 2017 där vi ser en ökning i konkursstatistiken. Geografiskt sett är det vissa län som sticker ut med högre konkurssiffror sett till helåret, säger Krister Jonsson, VD på Creditsafe i ett pressmeddelande.

Antalet konkurser i Dalarna ökade i oktober månad med 22 procent. Sett på årets första månader har antalet konkurser i länet ökat med 42 procent, från 83 till 118 stycken.

I 14 län ökar antalet konkurser medan antalet minskar i de resterade sju länen, nämligen Värmland, Kalmar, Örebro, Halland, Västra Götaland, Stockholm och Uppsala.

Störst ökning noteras i Västmanland (från 51 till 117 konkurser) där konkurserna ökat med hela 129 procent. Även på Gotland har konkurserna ökat markant i år (från 13 till 26) och en ökning med 100 procent.

För Dalarnas del ökade antalet konkurser under oktober månad från nio stycken 2016 till elva stycken i år, en ökning med 22 procent. Sett till årets tio första månader ökade antalet konkurser i Dalarna från 83 till 118, en ökning med 42 procent.

Kreditupplysningsföretaget Creditsafe har sammanställt statistik över aktiebolagskonkurser i landet samt för respektive län.

Creditsafe skriver i pressmeddelandet att totalt drabbades 1 118 anställda av konkurserna, sett till hela landet, vilket är en minskning med sju procent jämfört med samma period förra året. "Det genomsnittliga aktiebolaget som gick i konkurs i oktober hade tre anställda och 27 av aktiebolagen hade fler än tio anställda. 246 konkursade aktiebolag har en (1) eller ingen anställd", skriver Credtisafe.

Sett till årsbasis (fram till och med oktober månad) har konkurserna ökat med 2,6 procent, för hela landet. Totalt har 4 550 svenska aktiebolag gått i konkurs under 2017, samma siffra för motsvarande period i fjol är 4 433.

Fakta – Antal aktiebolagskonkurser:

Dalarna:

Oktober 2017: 11 stycken, oktober 2016: 9 stycken, ökning i procent: 22,2.

Årsbasis 2017: 118 stycken, årsbasis 2016: 83 stycken, ökning i procent: 42.

Hela landet:

Oktober 2017: 486 stycken, oktober 2016: 468 stycken, ökning i procent: 3,8.

Årsbasis 2017: 4 550 stycken, årsbasis 2016: 4 433 stycken, ökning i procent: 2,6.

Källa: Creditsafe

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons