Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB-ingenjörernas våta dröm om Ingafallen i Kongo kan bli Kinas

ABBs allt starkare jättekund kinesiska statens kraftnätsbolag State Grid Corp of China lägger nu planekonomiskt beslag på den afrikanska kraftöverföringsmarknaden.
Det genom avtal och finansering av Afrika och världens största kraftprojekt, Ingafallen och vattenkraft i Mozambique.

Annons

Högspänd likström, HVDC.

Världskartan började att ritas om med teknologiöverföringen från Ludvika till kinesiska tillverkare i Three Gorgesprojektet i Kina 1999.

ABB Ludvika vann i april 1999 den första HVDC-länken till världens största vattenkraftverk, en jätteorder värd 340 miljoner dollar, i oktober 2001 kom nästa HVDC-order värd 360 miljoner dollar.

Och beställningarna från Kina och State grid Corp of China, SGCC, har fortsatt att rulla in och födde UHVDC-tekniken men 800 kilovolt likström som 2007 gav ABB en order värd 440 miljoner dollar på en ellänk från vattenkraftverket Xiangjiaba till Shanghai.

2014 tillkännagav ABB att de i Ludvika utvecklat system för 1100 kilovolt åt SGCC. Ett uppdrag man fick i somras värt 300 miljoner dollar.

Det är SGCC som satt som mål, och som pekats ut som tänkbar, köpare av ABBs kraftöverföringsdel Power Grids i maktkampen inom ABB mellan huvudägaren Investor och riskkapitalisten Christer Gardells Cevian som vill stycka av Power Grids.

I år har ABB passerat över 115 HVDC-projekt sedan tekniken kom 1954. ABB medverkar nu i 23 av 31 Kinas HVDC-projekt.

Men ABB har inte deltagit i något med den så kallade VSC-tekniken med transistorer som ABB kallar HVDC Light och kineserna för HVDC Flexible. På VSC utvecklade Kina en egen teknologi som gett fem, snart sex projekt och Kina är ikapp ABB och Siemens på teknikområdet.

Kina har nu haft flera HVDC-genombrott utomlands med den teknologiöverföring inom klassisk HVDC som skett från Ludvika och Siemens (och Alstom nu GE Grid). Kina har vunnit moderniseringen av ABBs HVDC-länk i Filippinerna, första av tre UHVDC-länkar i Pakistan, Van-projektet i Turkiet och de två UHVDC-länkarna på 800 kilovolt i Brasilien.

I Belo-Monteprojekten i Brasilien är ABBs ärkerival Siemens underleverantör av strömriktarventilerna så ABBs storkund är inte en trogen utan flexibel kund som sätter egna intresset överst.

Världens största vattenfall är Ingafallen i Kongo med en potential på över 40 000 megawatt, ett drömprojekt där Asea och ABB gått i drömmar sedan 1960-talet om att få bygga HVDC-länkar till Sydafrika, världens största ellänk genom Afrika upp till Egypten och Europa och efter Afrikanska västkusten till Nigeria.

Kraftlänkar från Ingafallen skulle kunna ge hela Afrika el och exportinkomster från Europa

Inga 3 och Grand Ingadammarna som de planerades för 10 år sedan i Kongofloden i demokratiska republiken Kongo

Kollonialtiden, korruption, mutor, mygel och apartheid, omänskliga regimer liksom penningbrist och miljörotester (som nu är högljudda) har gång efter annan stoppat världs- och utvecklingsbankerna från att fullfölja ideerna.

Se Financial Times TV-rapport från 2014 om världens största dammprojekt -Grand Inga i Kongofloden

Men vart tionde år poppar Ingafallen upp, kanskle blir det allvar denna gång.

Asea/ABB har byggt HVDC-länken till Klolwezi från kraftverken Inga 1 och Inga 2 som byggdes mellan 1968 och 1982 och graderat upp HVDC-länken från Cahaora Bassadammen i Mozambique till Sydaftika.

I Cahora Bassaprojektet så avstod Asea från att lägga anbud på HVDC-länken av handelspolitiska skäl under kolonialmaktstiden och så släpptes in Aseas ärkerival Siemens in på HVDC-marknaden 1975.

Men nu det finns ett land som har ekonomi, Kina, och världens största kraftnätsbolag , SGCC, som kan själva kan finansiera och bygga systemet.

Sydafrikanska kraftbolaget Eskom och SGCC gjorde för ett år sedan upp och undertecknade ett memorandum of understanding om strategiskt samarbete. Det undertecknades av Kinas president Xi Jinping och Sydafrikas Jacob Zuma där en central del är HVDC.

SGCC finns nu som intressent i kraftnätsbolag i Filippinerna, Portugal, Australiens, Italiens och i 14 av Brasiliens kraftöveröringsprojekt varav de två UHVDC-länkarna från Belo Montedammen.

Nya HVDC-länken Kina vill bygga från Mozambiqe till Sydafrika.

I Afrika finns Kinas kraftöverföringsteknologi i Nigeria, Sydafrika, Etiopien- Kenya, Egypten, Mphanda Nkuwa vattenkraftsprojektet i Mozambique och Inga 3 i Kongo.

Både Inga 3 och Mphanda Nkuwa syftar till att överföra förnyelebar el till Sydafrika med HVDC-teknik.

Är det oväntat att Kina vill göra ABB-ingenjörernas våta dröm om ingafallen till sin, nej knappast. Redan 2005 kunde Nya Ludvika Tidning rapportera om att Kina, Brasilien, Indien och Sydafrika har träffat avtal om att samordna ländernas insatser för utveckling av den nya världsrekordspänningen 800 kilovolt inom högspänd likström, HVDC.

Nu står Afrika på tur för UHVDC-tekniken finns redan i Kina, Indien och Brasilien.

Fakta Mozambique Backbone Transmission

Mozambique har en vattenkraftspotential på 18 000 megawatt, bara ett par tusen är utbyggd

Mozambique Backbone Transmission ska överföra el från Mphanda Nkuva på 1500 megawatt och Cahora Bassa north bank på 1245 megawatt i ett kombinerat system med 800 kilovolt UHVDC och 400 kilovolt växelström till Sydafrika parallellt med befintliga HVDC-länken.

SGCC är sedan avtalet mellan Kinas presidet Xi Jinping och Sydafrikas Jacob Zuma intressent i kraftöverföringsprojektet.

Fakta SGCC

SGCC rankas som värdens sjunde största företag enligt Fortune Global 500 och har 1 860 000 anställda.

SGCC kör världens största kraftnät och bygger mest kraftöverföring i hela världen och har 1,1 miljarder elkunder. Till 2020 ska SGCC ha 19 UHVDC-projekt och elva UHVAC-projekt i drift bara i Kina. Stolt säger man att man inte drabbats av något allvarligare strömavbrott på 30 år.

Fakta Inga 3

Inga 3 kraftverket, ett projekt värt 12 miljarder dollar, lockade elva anbudsgivare som ville bygga verket på 4 800 megawatt och föra kraften till Sydafrika.

3 september korades huvud kandidaterna.

Groupement Chine d’Inga, med China Three Gorges International Corporation, Sinohydro, State Grid International Development Company, Changjiang Institute of Survey Planning Design and Research, China Gezhouba Group Company och Dongfang Electric Corporation.

Groupement ProInga, Spnska Actividades de Construcción y Servicios, Eurofinsa samt tyska AEE Power och Andritz Hydro, brasilianska Andrade Gutierrez och China National Electric Engineering Company.

Kinakonsortiet lovar drift inom fyra- fem år och spanjorerna vill ha fem sex år på sig.

China Three Gorges har nyligen undertecknat ett memorandum tillsammans med Societe Nationale d’Electricite i Kongo om Inga 3.

Mer läsning

Annons