Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närhet och endorfiner när mammorna dansar med barn i sele

Sju mammor har samlats i danslokalen tillsammans med sina små bebisar. Den yngsta är så liten som två månader. Någon är missnöjd och gråter högt. När dansläraren Ella Rolandsson säger att det är dags för uppvärmning tar mammorna vant på sig selar och sjalar. I samma stund som den missnöjda bebisen hamnar på sin mammas mage tystnar gråten. Det är dags för bära-baby-dans.

Annons

Om man ser till grupper på Facebook så tycks antalet föräldrar som bär sina barn ergonomiskt ha ökat den senaste tiden. Via Facebookgrupper anordnas sjalträffar dit man som förälder kan komma för att dels prova olika bärdon, men även lära sig mer om hur man knyter sjalar och bär sina barn på ett säkert sätt. Det finns dock fortfarande många som inte känner till begreppen ergonomiskt bärande och nära föräldraskap. Det vill Camilla Olofsson, som är verksamhetsutvecklare på NBV Mittsverige, ändra på. Tidigare i år anordnade hon en av Sveriges första studiecirklar i både ergonomiskt bärande och en i babypottning.

– Det är många föräldrar som sagt "om jag bara hade vetat det här innan jag fick barn". Kunskapen ska finnas tillgänglig för alla. Det är en rättighet som man har som förälder, sen får man välja om man vill ta till sig det eller inte, säger Camilla Olofsson.

Ergonomiskt bärande handlar om att man bär sina barn i sele eller sjal, men det är viktigt att man bär rätt och använder sig av rätt bärdon.

– Det finns tyvärr ett märke som är väldigt populärt där barnet bara hänger rakt ner i bäckenet och vänt ut från kroppen. När man lyfter upp en bebis drar den upp benen och kröker ryggen. Tumregeln är att knäna ska vara högre än bäckenet. Då bär man ergonomiskt. Bebisen ska vara vänd mot den som bär, då känner den sig trygg, säger Camilla Olofsson.

Att bära sitt barn i sjal eller sele har många fördelar. Förutom det faktum att man faktiskt får armarna fria så främjar det anknytningen mellan förälder och barn att vara hud mot hud.

– Det främjar också amning, sömn, kommunikation och utsöndring av ”må-bra-hormoner” hos både bebis och förälder, säger Camilla Olofsson.

Detta är något som Camilla tror att många skulle ha nytta av att veta om redan innan de får barn.

– När barnet väl har kommit så är det så mycket annat att tänka på, säger Camilla Olofsson.

En som önskar att hon hade fått information om ergonomiskt bärande innan hon fick sitt första barn är Sofia Rindberg Persson.

– Det är inte lätt för en ung nybliven mamma att veta att det finns alternativ till barnvagn, säger hon.

Det var först när hon fick sitt andra barn som hon fick tips om bärsjal av en kompis.

– Det är det enda sättet att få Ella att somna nu. I och med att jag har hund är det mycket lättare med sjal. Det är skönt att slippa ta med barnvagn när man ska ut, fortsätter Sofia.

Emma Pettersson är på dansen med sin son Manne som är två månader gammal. Hon fick höra om ergonomiskt bärande via sin kusin.

– Jag fick två sjalar av min kusin och sen kollade jag upp lite mer om bärande, säger hon.

– Det är så här vi sover hemma, dansande i sjal eller sele, fortsätter hon.

När dansen har pågått i ungefär en timme sover hälften av bebisarna i sina sjalar och selar. En som inte sover är Ninja, hon visar tydligt att det är dags för mat och mamma Ella Rolandsson smiter iväg till en soffa. Hon är både danslärare och peer supporter, alltså föräldrautbildare, i ergonomiskt lärande.

– Jag såg en fråga om bära-baby-dans i en Facebookgrupp för bärdon. Jag svarade att om det finns intresse så går det att ordna. Då hörde Camilla Olofsson av sig och erbjöd mig en plats på NBV:s peer supporterutbildning, säger Ella Rolandsson

Under utbildningen får man lära sig om både ergonomi och säkerhet när det kommer till bärande. Hon kan nu lära andra hur man bär på bästa sätt för både förälder och bebis.

För Ella handlar bära-baby-dansen mycket om att komma hemifrån och träffa andra mammor.

– Musik och dans är alltid en endorfinkick. Och dansen kan locka dem som inte riktigt vågar gå på en sjalträff. Med dansen så blir det ytterligare ett syfte att komma än att bara lära sig att bära, säger Ella Rolandsson.

Om man är nyfiken på ergonomiskt bärande och nära föräldraskap finns det gott om information på Internet. Man kan även vända sig till sitt lokala NBV-kontor.

– Där efterfrågan finns, anordnar vi studiecirklar, sjalträffar, föreläsningar och workshops, säger Camilla Olofsson.

Fakta: Checklista för att bära ergonomiskt

Andning: Barnets ansikte är synligt och har tillgång till cirkulerande luft. Du ska få in minst två fingrars bredd mellan barnets haka och bröstkorg.

Pusshöjd: barnet sitter så högt att du når att pussa på barnets hjässa.

Stöd: sjalen/selen sitter så tight att den ger stöd för barnets rygg, nacke och lår. Barnets rygg ska ha möjlighet att vara lätt rundad. Barnet ska sitta i en upprätt position.

Hukposition: barnets knä är högre än rumpan och barnets bäckenbotten vinklad mot bäraren.

Komfort: variera bärandet genom att använda olika bärdon samt armar ibland. Barnet får inte bli för varmt.