Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nära och globalt i Ovanmyra kulturhus

För sjunde säsongen öppnar Björn Gustavsson Ovanmyra kulturhus. I år med ett brett program som spänner från berättarkvällar över folkmusik och jazz till kammarmusik.

Det började med huset. Björn Gustavsson var ute på en tur med bilen och fick syn på det vackra missionshuset på kullen i Ovanmyra, 17 kilometer norr om Rättvik.

– Jag blev helt betagen, det finns få sådana här hus kvar som är intakta, säger Gustavsson.

Fyra veckor efter bilturen såg han några rader i det lokala annonsbladet "Missionshus till salu i Ovanmyra".

– Jag bestämde mig direkt. Utan att egentligen ha en klar tanke med vad jag skulle fylla huset med, säger Gustavsson som spelade kammarmusik under tonårstiden, altfiol, fiol och piano. I dag spelar han bara hemma, till yrket är han frilansande kulturskribent med musik som huvudinriktning, han delar sin tid mellan Stockholm och ett hus i Boda.

Från början var han klar med att han ville behålla husets karaktär och användning - att den stora salen även fortsättningsvis skulle bidra till att samla människor.

– Jag tror att det hjälpte till att jag fick köpa, säger Björn som först tänkt sikta in sig på läsaftnar och kanske lite kammarmusik.

– Men poesikvällar drar inte fulla hus, inte heller kammarmusik har tillräckligt stor publik för att hålla verksamheten i gång. Jag får inga bidrag utan är beroende av biljettintäkter och egen kassa, säger Björn som tänkte bredare redan från andra säsongen.

Och publiken har strömmat till.

Björn Ranelid, Ale Möller, Lars Roos och faktiskt, en musikgudstjänst hör till de kvällar som lockat flest.

Årets program rymmer 12 konserter och föreläsningar, några av höjdpunkterna är besök av radioprofilen Eric Schüldt, gitarristen Nils Klöfver och folkmusikgruppen Draupner.

Som stöd för verksamheten finns också en vänförening som bidrar med kringarrangemang - som fika - och att sprida information.

– Från början byggdes huset och drevs av en församling, en kollektiv gemenskap. Det tilltalar mig att engagera fler personer, och att huset får fortsätta leva som det var tänkt, säger Björn Gustavsson.

LÄS MER: Marie Bergman i Ovanmyra

LÄS MER: Musikgärning i Ovanmyra

LÄS MER: Mer och längre i Ovanmyra kulturhus