Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När vägen kan bli målet

I går klubbade ledamöterna i landstingsfullmäktige igenom den nya kulturplanen för Dalarna. Tidigare har både kultur- och bildningsnämnden och landstingsstyrelsen röstat igenom planen, lika enhälligt och hållit händer över partigränserna.

Tror jag det.

Det är fantastisk läsning.

Vem vill vara emot en satsning på barnkultur, litteratur, musik, dans, film, konst, teater, museiverksamhet, hemslöjd och folkbildning.

Ingen och inget har glömts bort i detta mastodontarbete som pågått i över ett år.

En ny kulturplan behövs. Den tidigare är daterad till 2005. Senare är det tänkt att Region Dalarna ska införliva den regionala kulturplanen i Dalarnas utvecklingsstrategi som beräknas antas i juni nästa år.

Men största anledningen till att man tar fram en ny plan är de nya statliga reglerna för hur kulturstöd ska betalas ut. Tidigare har kulturrådet centralt utrett hur mycket pengar som varje region behöver. Nu gäller i stället att varje landsting själv motiverar hur stort anslag man ska få. Kulturplanen utgör ansökan och blir avgörande för hur mycket statliga kulturpengar som kommer regionen till del.

Då är det klart att man tar i.

Remissrundan har varit omfattande. Aldrig tidigare har så många fått vara med och ha en åsikt om en gemensam kulturplan. Kulturskaparna själva, proffs och amatörer, föreningsliv, arrangörer, politiker och folkbildare har fått tycka till. Dessutom samlade man ett särskilt ungdomsråd som fick vara med både inför och under arbetet med kulturplanen.

Det är bra gjort – både av kulturtjänstemän och remissvarare. Inte minst de senare.

För den kulturplan som skickades ut i våras var – för att uttrycka det milt – svår att få ett grepp om.

Det krävdes en engagerad läsare för att ta sig igenom och sedan ha åsikter om det fluffiga, allomfattande men också väldigt profillösa materialet.

Men man fick svar. Massor med svar. Som man tydligt har lyssnat på. I går beslutade landstingsfullmäktige om att rösta igenom en skarp kulturplan med tydliga profilområden. En plan med balans mellan utveckling och bevarande, där kulturens egenvärde lyfts fram och där det mångkulturella ses som en kraft och där barn och unga ska få plats.

Klart vi vill ha allt det här.

Men fullt lika klart är det inte att vi kan få det.

Förra året fick länet kulturstöd på cirka 30 miljoner kronor.

Kulturrådet har inte fått fetare plånbok sedan dess.

Jag tror att vi ska vara glada om vi når upp till förra årets storlek på stöd och ändå se kulturplanen som en framgång.

Remissförfarandet har gjort att det pratas kultur i fler led, mellan många flera aktörer, mellan kommuner och institutioner, privatpersoner och tjänstemän.

Jag tror att vägen fram till planen kan bli det största bidraget till kulturens utveckling i länet på länge.