Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När sjösätts journalistikens Quickkommission?

Justitieminister Beatrice Ask väntas inom kort tillkännage att hon tillsatt en kommission som ska granska rättsväsendets hantering av de fall som ledde till morddomarna mot Thomas Quick.

Professor Sven Å Christianson vid Stockholms universitet har fått se sin bok om seriemördare indragen av förlaget och underkänd som kurslitteratur. Den akademiska granskningen av vetenskapligheten i Christiansons vittnesmål har så smått startat.

I går offentliggjorde Karolinska Institutet planerna på en stor forskarkonferens om falska minnen.

"Vi borde själva vara aktiva i bearbetningen i stället för att låta det här passera förbi som en skandal som inte skulle ha med oss att göra", säger KI-forskaren Christian Rück. Han efterlyser ett systemkritiskt perspektiv eftersom han anser att hela fallet "kan ses som en biverkning av psykoterapi".

Yrkesgrupp efter yrkesgrupp tycks alltså stå inför uppgörelser med vad som hände där de granskar tidsandan, arbetsmetoderna, förklaringsmodellerna och utfallet sett till det jobb som skulle göras.

Det speciella med processerna var den symbios som journalistik, polisutredningar och psykoterapi kom att ingå. Grävjournalisten Hannes Råstam konstaterade 2009: "Utan media ingen Quick".

Det börjar nu bli länge sedan huvudfåran i kriminaljournalistiken fungerade som eldunderstöd för den sektliknande gruppering psykologer vars terapi blev mordutredningar och domar.

Men också journalistiken behöver en haverikommission likt den psykoterapin och rättsväsendet tycks få.