Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När Partiet och kommunen är ett

Så mycket har Partiet vuxit ihop med kommunen i Borlänge att ingen verkar tycka det är anmärkningsvärt att en kommunal institution tas i anspråk för Partiets politiska manifestation.

I Borlänge är politisering av kommunförvaltningarna tvärt om norm och tradition, och avpolitisering närmast en skandal.

Rubrikerna kommer istället när den kommunala verksamheten inte vill ge politiskt eldunderstöd längre. Flera dalaredaktioner har de senaste dagarna rapporterat om något oerhört: Tänk att musikskolan kan vara så fräck att den nekar S den traditionella marschmusiken under de fladdrande 1 majfanorna i år!

Förvirringen är total! Reportrar ställer kritiska frågor om "utpressning" till musikskolans rektor Christer Paulsson och bekymrade frågor till ordföranden i 1 maj-kommittén Hans Björke: "Går det att tåga till Internationalen utan trumvirvlar?" "Det är det jag inte vet", svarar stackars Björke till DD.

Att musikskolan i decennier tillhandahållit kampmusik till S har emellertid inte föranlett några nyhetsartiklar, inga kritiska frågor vad jag kunnat se.

I december genomfördes en stor manifestation i Borlänge för bevarat anslag till musikskolan, men besparingsplanerna ligger fast. Våren har varit besvikelsens tid. Paulsson har uttryckt förståelse för de barn och föräldrar som tycker att det känns fel att vara musikaliskt draglok åt dem som håller i motorsågen för verksamheten.

För det har han läxats upp av barn- och bildningsnämndens ordförande Mari Jonsson (S), som till SVT sagt att "det inte är lämpligt att en tjänsteman på den nivån uttalar sig politiskt".

Borlänge är alltså upp- och nedvända världen. Att marschera under S fanor på 1 maj ses av partiapparaten som opolitiskt. Men att säga att man inte ska göra det är utpressningspolitik. Jonsson anser att Paulsson borde hyrt ut musikskolan till Partiet för de 20000 kronor som erbjudits.

Musikskolans statuter i Borlänge måste skrivas om. Det ska inte gå att hyra musikskolan som institution till politiska manifestationer över huvudtaget. Det borde också vara helt omöjligt för exempelvis SD att hyra musikskolan för att spela nationalsången på nationaldagen till en manifestation med Jimmie Åkesson som talare.

Jag lider med de många föräldrar i Borlänge som de senaste decennierna hållit för öronen när deras barn försökt ta sig igenom Internationalen under långa övningstimmar i hemmet. Kanske har det varit svårt att säga nej, för att neka barnen av ideologiska skäl är närmast åsiktsregistrering.

I Borlänge förväntas man sluta leden. Han höjde ju själv skatten för de tågande när han var kommunalråd. Så jag tror inte att de enda rader i Internationalen som jag själv skulle sjunga med i är dem som Peter Hultqvist brukar klämma i som mest under:

Båd' stat och lagar oss förtrycka

vi under skatter digna ner.