Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När och hur löper tiken?

Fråga:  Min fru och jag har köpt en yorkshire terrier som är 18 månader gammal, Det är en tik, och vi undrar hur ofta löper hon, vad vi skall vi göra då och hur länge det varar., Vad skall vi tänka på som hussar mattar till henne?

.Lars o Eva


Svar:  En tik löper vanligen två gånger per år och perioden varar cirka 3 veckor vid varje tillfälle. Löpet består av tre faser där den första är tiden fram till ägglossning, därefter kommer en period då tiken är i höglöp och kan paras och den sista perioden avslutar löpet.

Dagarna då tiken kan paras skiftar mellan olika individer och ibland infaller de tidigt i löpet medan hos andra kan tiken inte paras förrän sista dagarna i sitt löp. Tidpunkt för parning avgörs allra säkrast med hjälp av ett blodprov där man kontrollerar tikens progesteronhalt, vilket ger en fingervisning om när ägglossningen kommer att ske.

Tikar löper under hela sitt liv men många upplever att perioderna kan bli lite oregelbundna eller mindre tydliga när tiken börjar bli gammal. Ett vanligt problem hos alla äldre tikar är risken för livmoderinflammation. Orsaken är en hormonrubbning i livmodern som skapar en ökad risk och grogrund för en bakterieinfektion.

Denna infektion kan orsaka klassiska symtom såsom flytningar från livmodern, ökad törst, slöhet och kräkningar men kan också tyvärr förlöpa tämligen osynligt med en ökad varbildning inuti livmodern som då är stängd och inte avger några flytningar. Den stängda livmodern kan plötsligt spricka och tiken blir då mycket fort dålig i sitt allmäntillstånd och måste akut besöka veterinär om man ska kunna rädda hennes liv.

Ska man inte avla på sin tik så kan man undvika denna sjukdom genom att kastrera/sterilisera henne vilket också har blivit mer och mer vanligt på senare år. Fördelen är ju också att man slipper löpningarna och besvären runt dessa.

Med vänliga hälsningar
Ewa Odenius
Leg.djursjukskötare
Falu Djursjukhus