Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När Mats startade Lion i Malung låg den nya presidenten på BB

1962 var Knekt Mats Olofsson en av pionjärerna som startade Lion Club i Malung. Samma år föddes Anna Brandt i Äppelbo. Nu är Anna klubbens första kvinnliga president och Mats är fortfarande en av de drivande medlemmarna.

Annons

– Att vi fått med kvinnor har stärkt klubben på många sätt och tillfört nya idéer. Det är enbart positivt och jag hoppas att vi kommer att få fler kvinnor in i klubben, säger Lion-veteranen Knekt Mats.

Fast det gick många år innan "lejonen" i Malung valde in de första kvinnorna.

Närmare bestämt till 2008 då Anna Brandt Jansson, Bitte Lindberg Ås och Monica Danielsson blev de tre första kvinnorna i Malungs Lion Club.

Nu har klubben också fått sin första kvinnliga president. Anna Brandt Jansson tog över som president vid halvårsskiftet, och hon är jämngammal med klubben.

Hon är född, på Malungs BB, samma år som Knekt Mats och hans kompisar startade Lion i Malung med legendariske "chefsbibliotekarien" Carl H Bolay som första presidenten.

– Det är både hedersamt och roligt att få vara klubbens president, och som första kvinna känner jag ansvaret. Men det är en lättsam klubb och vi har givande och trevliga möten. Man lär sig känna folk och vi gör nyttiga saker tillsammans, säger Anna Brandt Jansson som har sitt arbete på Nordea i Malung.

– Vi har ordinarie möten en gång i månaden och det är en höjdarkväll att gå på mötena. Inte minst har det nya hotellet, där vi har mötena, bidragit till att höja stämningen, säger Anna.

Av de som startade Lion Club i Malung är det bara Knekt Mats Olofsson som är kvar. Genom sitt långvariga och flitiga arbete i Lion har han fått klubbens finaste utmärkelse - "Melvin Jones Fellow".

– Bland det roligaste med Lion är det fina kamratskapet som vi alltid har haft, och medlemsskapet har vidgat mina horisonter. Ett speciellt minne var då jag besökte huvudkontoret i Chicago, berättar Knekt Mats som oförtrutet fortsätter att jobba ideellt i klubben.

Ett arbete som går ut på att samla in pengar till välgörande ändamål på alla nivåer, både till det lokala livet och när det inträffar katastrofer långt ute i världen.

Då klubben startade 1962 var det 18 medlemmar. i dag är man 28 och det finns plats för några fler.

– En vision som jag har är att få in yngre medlemmar och sprida budskapet till yngre om vad vi gör. Intresserade får gärna höra av sig, säger president Anna.