Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När internet dog kom Handlar'n till undsättning

I två dagar har Venjan stått utan internet. ADSL-nätet har slocknat och det är inte längre möjligt att få bredband via den fasta telelinan. Då har ortens matbutik förvandlats till internetcafé.
– Eftersom jag redan har fått fiber installerat här kan jag ha ett öppet nätverk här för gäster, säger Joel Zackrisson.

Annons

Den goda nyheten är att en fiberanslutning ska ersätta telelinan. Den dåliga är att det arbetet pågår just nu. Först i slutet av september börjar delar av byn få internet igen.

– Då hörde jag talas om att en person hade gått runt och letat efter någon att sitta hos för att kunna betala sina räkningar. Men eftersom jag redan har fått fiber installerat här kan jag ha ett öppet nätverk här för gäster, så de kan sitta här, säger Joel Zackrisson.

Den lokala butiken Handlar’n, som bespisar de 350 personerna i byn, är därmed nu också ett internetcafé.

– Vilken service. Underbart, kommenterar man på Facebook.

Susanne Andersson fanns i butiken när DT kom på besök. Hon var inte där för internet men för ingredienser så att hon kunde baka. Hon bedyrar dock hur viktigt det är att ha sin lokala butik:

– Utan affären hade byn dött ut. Vi har fem mil till Malung, Sälen och Mora. Det är för långt för att åka och handla. Dessutom är det många äldre i byn som inte som inte skulle klara av att sätta sig på en buss till Mora på förmiddagen och åka hem först på eftermiddagen.

Samtidigt är det många lanthandlare som stänger i dessa dagar. DT har redan uppmärksammat Garsås som förlorat sin butik. Under sin storhetstid hade Venjan flera butiker, två banker och fem bensinstationer.

Hur är läget här?

– Jag tycker folk är köptrogna. Men vi är för få. Vi borde ha varit 100 personer till i byn. Än så länge går vi runt. Det är vi glada för. Fast lätt är det inte alla gånger. Men nu hoppas jag mycket på den här statliga utredningen som föreslog pengar till den här typen av butiker. Det låter positivt, säger Joel Zackrisson, som är ombud för apotek, systembolaget och numera internet.

– Det är en som har utnyttjat det i dag. Jag har fått positiva kommentarer. När det börjar bli dags att betala räkningarna, då kanske de sätter sig här och tar en kopp kaffe.

Och då skulle det kanske till och med vara trevligt att betala räkningar.

Man räknar med att fiberutbyggnaden ska vara klar först i november.