Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Namnstark trio till Tällberg

/
  • Anki Lidén, Helge Skoog och Michael Segerström spelar teater i Tällberg fem veckor i sommar.
  • Thomas Segerström regisserar, Maria Lindström är producent för Teater vid Siljan.
  • Lisa Lexfors från Dala-Järna gör rollen som dotter till kyrkoherden.

Det blir en ny omgång sommarteater i Tällberg.
I årets komedi medverkar Helge Skoog, Michael Segerström och Anki Lidén. Dessutom dyker Lisa Lexfors, från Dala-Floda, upp i en roll som prästens dotter.

Annons

Förra året etablerade sig en ny teater i länet: Teater vid Siljan. Tanken från start var att erbjuda sommarteater i Tällberg med en tidsplan på tre år.

Och planen verkar hålla.

– Första året är ju alltid pirrigt. Men det blev den bästa start vi kunde önska med en bra föreställning, publiktillströmning och inte minst vädret, säger producenten Maria Lindström. Hon är uppvuxen i Leksand men har de senaste tjugo åren bott i Stockholm och arbetat med teater och film, både som skådespelerska och producent.

Vädret blir inte lika viktigt i årets produktion som flyttar från spelplatsen utanför Tällbergsgården in i Klockargårdens kultursalong.

– Men vi kommer ändå att skapa känslan av sommarteater och använda oss av den fina trädgården i pausen och kanske ha öppna dörrar om vädret tillåter, säger Maria Lindström.

Årets föreställning heter Den sista cigarren och är skriven av den finländske dramatikern Bengt Ahlfors.

– Den har spelats en gång i Stockholm 2007. Jag fastnade för den direkt när jag läste manus, och är otroligt glad över att vi kan sätta upp den här i Dalarna, säger regissören Thomas Segerström.

Han och Maria hade inga svårigheter att övertala den namnstarka trion Helge Skoog, Michael Segerström och Anki Lidén att medverka.

– Alla tre svarade tämligen omgående ja efter att de läst manus, pjäsen är verkligen så bra, säger Maria Lindström.

Handlingen utspelar sig under en dag. Den pensionerade rektorn Ragnar (Helge Skoog) lever i ett avsomnat äktenskap sedan 42 år med Anneli (Anki Lidén). För att mota tristessen ägnar han sig åt smygrökning och skåpsuperi. Det visar sig emellertid att hustru Anneli också bär på hemligheter. En passion i form av makens bäste vän, kyrkoherden Helge (Thomas Segerström).

– Det är ett triangeldrama som både är roligt och sorgligt. Dessutom dyker det upp ytterligare en karaktär, Helges dotter Monika som kommer hem efter att henne man vänstrat med hennes bästa väninna, ja det är lite rörigt, men väldigt roligt, spännande och tankeväckande. Jag är inte helt säker på hur jag vill att upplösningen ska se ut, säger Maria Lindström.

Dottern Monika spelas av Lisa Lexfors, uppvuxen i Dala-Järna. Senast hon medverkade på en scen i Dalarna var 2003 i rollen som Lovis i familjemusikalen Ronja på Falu Stadsteater.

Annons