Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Namninsamling på ABB i Ludvika mot för många inhyrda

IF-metallarna på ABB i Ludvika vill ha sina inhyrda bemanningsanställda arbetskamrater fastanställda av ABB och har startat en namninsamling och uppvaktat Ludvikachefen Carl-Johan Linér - och fått gehör.

Den 18 november träffade initiativtagarna till namninsamlingen ABB Ludvikas platschef Carl-Johan Linér och HR-chefen Peter Malm:

– Vi är medvetna om frågan och verkar för att kunna anställa fler inhyrda som har viktig kompetens för oss. Vi gör just nu tillsammans med facken en generell översyn kring balansen mellan inhyrda konsulter och egen personal, säger Carl-Johan Linér, platschef för ABB i Ludvika i en kommentar till DT

En IF-metallare berättar att man fick bra gehör av Carl-Johan Linér och att personerna bakom namninsamlingen kommer att ha ett uppföljande möte med Ludvikachefen i slutet av januari.

– Vi var en grupp metallare från golvet på ABB Ludvika som tog initiativ av driva en namninsamlingskampanj som uttrycker oro inför ökningen av inhyrda. Det var också ett initiativ för att stödja våra inhyrda arbetskamrater och en solidarisk gest från golvet för att aktiv lyfta frågan upp frågan om bemanning som också ger de bemanningsanställda otrygghet.

– Vi tycker inte om att bemanning via konsulter och inhyrd personal permanentas på ABB, det stämmer inte med ABB personalpolicy om hur värdera man sin personal. Den flexibilitet som ABB sagt sig behöva blir otrygga anställningsformer för en tredjedel av våra arbetskamrater,

– Det blev nu i första hand på Transformers och delvis på Capacitors som listorna cirkulerade och skrevs under av 208 arbetare för verkstadsklubben var inte lika lyhörda som företaget. Vi är 875 fastanställda på golvet i Ludvika och vi har 324 inhyrda kollegor. Det senaste året hade vi en naturlig avgång på 62 kollegor som ersattes med inhyrda och vi vill bryta denna utveckling, säger IF-Metallaren som tycker att verkstadsklubben inte varit lyhörda för opinionen mot allt fler inhyrda och inte medverkat till att sprida namninsamlingen till övriga avdelningar.

– Vår fackordförande har avgått och jag hoppas att vi får en mer lyhörd på medlemsmötet den 26 november, säger IF-metallaren.