Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nämnden ska spara och satsa

Socialnämndens ekonomiska prognos visar ett underskott på åtta miljoner kronor.
Nu har nämnden krav på sig att minska kostnaderna med två miljoner kronor till 2013.
Samtidigt ska man satsa tio miljoner kronor i en bättre öppenvård för barn.

Annons

Det är främst vuxensektionen som tynger socialnämndens budget. Människor som fastnat i ett tungt missbruk, inte sällan i kombination med psykisk ohälsa, kan inte få den hjälp de behöver i kommunens öppenvård. Enda utvägen är institutionsplacering vilket genererar höga kostnader för kommunen.

Trycket på nya familjehemsplaceringar för barn och unga har legat högt det första halvåret och man ser ingen lättnad på den fronten.

Nu har socialnämnden fått krav på sig från fullmäktige att sänka kostnaderna för externa placeringar både när det gäller barn och vuxna.

– Kravet är att vi ska minska kostnaderna med två miljoner kronor till nästa år. Det är ganska mycket pengar så nu jobbar man hårt med att hitta lösningar på hemmaplan, mer öppenvårdsinsatser, säger förvaltningschef Ingalill Frank.

Ett problem förvaltningen brottas med är att det saknas bostäder för målgruppen.

– Att gå i behandling på hemmaplan och inte ha en bostad eller att komma hem från en behandling och inte ha en bostad förstår ju vi att det inte fungerar, det är lätt att halka in i den situation man befann sig i innan, säger Frank.

Parallellt med kravet på sänkta kostnader satsar nu socialnämnden på mer långsiktiga lösningar.

Att förstärka öppenvården för barn är något socialförvaltningen jobbat för under lång tid. Nu är man beredd att göra en storsatsning på tio miljoner kronor. Fyra och en halv miljon kronor av dessa får nämnden ur kommunstyrelsens centrala buffert.

– Det här måste vi fixa, för vart ska man börja om inte med barn, säger Ingalill Frank.

Hon betonar det goda samarbete som socialförvaltningen har med skolan.

– Skolan träffar alla ungdomar, det ska inte vi göra. Vi ska träffa de som behöver oss. För tio miljoner kronor kan vi få 17-18 nya medarbetare, det är mycket det. Vi har god kompetens och en bra utvecklad öppenvård som vi ska utveckla ännu mer.