Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nämnden behöver spara mindre

Tidigare under hösten såg barn- och utbildningsnämnden ut att behöva spara 2,1 miljoner kronor. Den siffran har nu minskats till 400 000.
– Vår ambition är att vi nu inte ska behöva förändra personaltätheten, säger Karin Åberg, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

För drygt en månad sedan såg det dystert ut för barn- och utbildningsnämnden. Ökande barnkullar och lokalbehovet gjorde att nämnden befarade att det skulle behöva sparas 2,1 miljoner kronor för att nå ner till budgetramen som kommunfullmäktige beslutade om i juni.– Det motsvarar fyra, fem tjänster. Och i absolut värsta fall handlar det om dubbelt så många tjänster, sa Karin Åberg då.Nu är läget betydligt ljusare. I kommunens ramförslag för 2013 har 1,7 miljoner kronor skjutits till, till barn- och utbildningsnämnden. En av lösningarna att få fram mer pengar är att kommunen ska avverka mer skog. Det föreslagna tillskottet till budgetramen innebär att nämnden ser ut att "bara" behöver spara 400 000 kronor.– Vi ska börja titta på var vi kan ta dessa pengar från. Läget ser betydligt bättre ut nu är vad det gjorde för en månad sedan. Vi behöver all personal som vi har, i stället börjar vi titta hur verksamheten inom olika områden kan effektiveras, säger Karin Åberg.Förhoppningen är att inte behöva minska på personalstyrkan.– Det blir en total dammsugning över hela verksamheten för att spara in dessa pengar. Vi ska se över stort och smått, allt för att inte behöva dra in på den pedagogiska personalen. Vår ambition är att vi nu inte ska behöva förändra personaltätheten i vår verksamhet, säger Karin Åberg.

– Det är den korta sammanfattningen av läget. Budgetarbetet är dock ett arbete som ständigt pågår, tillägger Jan-Erik Steen (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.