Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naivt, Runnberg

Annons

Att hylla TTIP-avtalet såsom Jens Runnberg gör i sin krönika den 6 maj känns naivt. Det är lätt att gnälla på vänstern och kalla dem marknadsmotståndare. Ta en titt på TTIP och vad det innebär.

Vill vi ge företag mer makt än stater bara för att det ska bli billigare att handla? Konsumtion är inte en universallösning som nyliberala DT tycks tro.

Hur kan två fattiga bli rika genom att handla med varandra? Det fins fler grundläggande problem som måste lösas. Tonen i krönikan är att de 4–5 procent som nu betalas i tull är pengar som bara försvinner. Så är det inte, det är pengar som kan användas för att bygga upp samhället.

Ett avtal med USA innebär absolut att det blir billigare för de företag som ingår i halva världens BNP men det bygger också murarna högre för de som är utanför. Antingen är du för frihandel eller emot, jag köper det men Jens har bara fel.

Är du emot frihandel så vill du såklart inte ha TTIP enligt Jens, tvärtom säger jag. TTIP är inte frihandel det är bara att vidga sitt protektorat.

Om vi ska ha frihandel behöver vi inget avtal med USA, vi behöver öppna gränserna för all handel, stoppa alla subventioner till EU:s jordbruk och ge även Afrikas bönder en chans att sälja på vår marknad. Jag vill inte se ett starkare fort Europa även om murarna innefattar USA.

Släpp handeln fri eller inte, men jag vill inte att EU och USA stänger in sig i en elitvärld.

Per Jonsson, Idkerberget

Svar direkt: Ja, självklart blir två fattiga länder rikare av handel med varandra liksom båda länderna blir rikare om ett fattigt och ett rikt land handlar med varandra. David Ricardo bevisade detta i sin studie om komparativa fördelar redan för 200 år sedan. Själva grunden i handel är att både köpare och säljare tjänar på affären. Handel är inget nollsummespel! Men för vänstern är handel utsugning. Vänstern röstade nyligen EMOT att Burma, ett av världens fattigaste länder, skulle få gynnsammare handelsvillkor med EU. Vänstern har röstat emot alla EU:s frihandelsavtal sedan Sverige blev medlem. 

Jens Runnberg

Politisk redaktör, DT

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons