Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myter och fakta om välfärden

Annons

När det gäller den eviga diskussionen om miljardvinster i välfärden används allt oftare ett antal myter som argument, speciellt från vänsterhåll. I en debattartikel den 29 oktober kan vi läsa att de privata aktörerna inom välfärdssektorn tillskansat sig när nio miljarder i vinster. Man skär guld med täljknivar var ett uttalande från Jonas Sjöstedt. Vinstnivåerna är betydligt högre än i det övriga näringslivet var ytterligare en kommentar.

Verkligheten visar däremot, att vinstnivån inom de privata vårdföretagen låg på 7,6 procent vilket är i stort sett samma nivå som för övriga företag. Den totala vinsten blev 2011 4,6 miljarder, varav den större delen återinvesterades i verksamheten, bland annat till kompetensutveckling och nyanställningar. Cirka två miljarder delades ut till ägarna och främst till de mindre företagen och producentkooperativ. Alla betalade skatt i Sverige.

En annan myt som flitigt används, är att de privata verksamheterna kan välja sina patienter eller elever. I själva verket är det så att det är patienterna som väljer sina vårdgivare, och inom skolan är det skollagen som gäller. Till grundskolan är det anmälningstid, närhetsprincip och syskonförtur som gäller. Till gymnasiet är det betygsintagning som gäller.

Om det vore sant att de privata skolorna endast är intresserade av de lönsamma eleverna, kan man undra varför andelen elever med särskilda behov är större hos friskolorna, och att en ökande andel specialiserar sig på barn med funktionshinder?

Det enda kvalitetskriteriet som Vänstern kan se, är tydligen personaltätheten. Resultat eller vad patienter och elever tycker spelar igen roll. När det gäller friskolorna kan man se att man generellt har bättre resultat i de nationella proven i svenska, engelska och matematik än de kommunala verksamheterna.

Vidare påstås det att de anställda inom den privata välfärden har betydligt sämre anställningsvillkor jämfört med de offentliganställda. En majoritet av de privatanställda är organiserade i Kommunal (LO:s största förbund), och omfattas av de kollektivavtal som gäller.

Man kan undra vad Vänstern egentligen är ute efter?

Anders Norling

från Falun har 40 års erfarenhet av svenskt, privat näringsliv och beskriver sig som en "pensionerad samhällsobservatör".

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel