Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mystiska stenfigurer förbryllar

Annons

- Vissa har vi hittat bland böckerna i hyllorna, säger Monica Wahrén på Borlänge stadsbibliotek.

Första gången stenarna med målade ansikten dök upp på Borlänge biblioteket var någon gång 2006-2007. Två stycken stod intill en pågående utställning och personalen trodde helt enkelt att figurerna tillhörde utställningen.

Men när den plockades ner stod stengubbarna kvar.

Efter det började de dyka upp med jämna mellanrum lite varstans i biblioteket. En stod i samma hylla som en bok med titeln "Stentrollens olösta gåta".

- En av figurerna väger flera kilo och är jättetung. Det är knappast något man stoppar i fickan, säger Ing-Marie Brunk som arbetar på biblioteket på Sveatorget i Borlänge.

Sammanlagt åtta stycken har det blivit och i dag har man dem samlade på en hylla vid lånereceptionen. Som en liten utställning.

- Det är lite kul och spännande. Man funderar ju vem som lämnat dem, säger Monica Wahrén.

Men så plötsligt någon gång förra året upphörde den okände konstnären med att lämna sina mystiska gåvor.

Samtliga stenfigurer är signerade på undersidan med initialerna PG samt årtal. Den tidigaste märkningen är från 2006 och den senaste 2009.

Men den mystiska historien slutar inte här.

Även i Falun har man fått besök av de kluriga figurerna under ungefär samma tidsperiod.

- De har smugits in här med jämna mellanrum. Just nu står de i fönstret hos oss, berättar Pia Witt på stadsbiblioteket i Falun.

Här har man fått cirka 11-12 stycken, alla signerade med PG och årtal.

- Mig stör det inte. Jag tycker de är roliga, säger Pia Witt.

På Dalarnas museum har man också fått de mystiska gåvorna. Helt plötsligt har det bara stått en liten stenfigur innanför entrén till museet. Sammanlagt har man fått ett par tre stycken.

Är du den okände och givmilde konstnären eller vet vem det kan vara, så hör gärna av dig till tidningen på telefonnummer 0243-644 01, 0243-644 16. Eller mejla till nedanstående adress.