Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mystisk lastbil identifierad efter brandbilsolycka

En månad efter den svåra olyckan där två brandmän omkom har polisen nu fått kontakt med föraren i den mötande lastbilen.

Det aktuella åkeriet finns i Västerbergslagen, men chauffören bor inte i länet.

– Vi har hållit förhör med honom och han är även förhörd på olycksplatsen, säger P-O Nordqvist.

Han är chef för dalapolisens trafikenhet, som utreder den svåra olyckan som inträffade vid Tolvsbo utanför Söderbärke torsdag 12 juli.

Två brandmän från Smedjebacken dog i kraschen, medan deras tre kollegor skadades. Bland de överlevande finns brandbilens förare, som kunnat ge uppgifter om ett mötande fordon.

Efter studier av den film som en kamera i brandbilen registrerat under utryckningen stod det klart att det mötande fordonet var en vit Volvolastbil med skåp.

Filmen är ännu inte helt färdiganalyserad, men förra veckan hade polisen ändå fått fram så pass tydliga uppgifter om lastbilen att ett åkeri i Västerbergslagen kunde ringas in.

– Vi kom fram till det utifrån det filmen gett och genom inre spaning. Vi har även fått en del tips.

I sin tur ledde detta till att det under förra veckan kunde klarläggas vem som hade kört lastbilen då den mötte brandbilen.

Det har förmodats att lastbilen trängde brandbilen av vägen, men P-O Nordqvist vill i nuläget inte uttala sig om olycksorsaken.

– Nej, jag kan inte kommentera det med tanke på att utredning pågår och fler förhör ska hållas.

Finns det i nuläget någon misstanke om brott?


– Vi har ingen klar brottsmisstanke att delge någon.

Har ni fått någon förklaring till varför lastbilsföraren eller företrädare för det aktuella åkeriet inte har hört av sig angående olyckan?

– Ja, men jag kan inte kommentera den delen heller. Men det finns ingen misstanke om något brottsligt gällande den biten.

P-O Nordqvist berättar att anhöriga till de avlidna samt personalen på räddningstjänsten i Smedjebacken har informerats om polisens genombrott i spaningen.

– Nu går vi vidare med utredningen. Det finns en hel del material som ska sammanställas och vi ska också låta en konsult titta på filmen och göra en bedömning av händelseförloppet.