Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myntutställning i Äppelbo

Per-Erik Andersson är ägaren till en stor del av samlingen som han presenterar med lika stor passion för alla besökare. Han pekar genom glaset på ett av mynten.

- Det här är bland de enda mynt med signatur som finns. Om man tittar riktigt noga ser man "Gripenhjelm" skrivet efter myntets initiativtagare, berättar han.

Den äldsta kopparmyntningen från Dalarna startade år 1624. Det senaste är från år 1833 när myntfabriken i Avesta la ner.

Per-Erik började som ung samla på mynt i mitten av 60-talet och intresset har inte falnat. Historien bakom mynten och den tid de kommer från är den största motivationen till samlandet. Karin Chevallier har strosat in i hembygdsgården för att titta på mynten.

- Jag är inte speciellt intresserad men det här var väldigt intressant och spännande. En rolig idé, säger hon.

99 procent av alla plåtmynt har sitt ursprung ur Falu Gruva. Förr i tiden då tillgången till silver inte var lika stor så tryckte man myntplåtar i koppar i stället för silver. Så ett silvermynt i koppar blev en plåt på 19,7 kg.

Per-Erik har också varit intresserad av svenska mynt som grävts fram i St: Petersburg. När svenskarna där flydde undan ryssarna på 1700-talet lämnade de många mynt efter sig. När Per-Erik vann en budgivning om just ett sådant mynt, som det fanns bara två av i sitt slag, blev han först glad men sedan skeptisk.

- Jag ville inte anförtro mig åt en ryss! Jag bad honom att komma hit och visa myntet och sedan dess har vi varit goda vänner, säger Per-Erik som nu planerar en resa till St: Petersburg.

Nästa vecka kommer det att vara utställning igen. Då kommer även Dan Carlberg från Myntauktioner Sverige AB för att värdera mynt som allmänheten bjuds att ta med sig.