Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myntfynd - en gåta att knäcka

Är det någon som tycker sig känna igen den här myntsamlingen? Det frågar sig Borlängepolisen där samlingen varit tagen i beslag sedan slutet av augusti.
– Det finns saker som pekar på att den skulle kunna höra hemma i Borlängetrakten, säger utredaren Carina Tenn.

Det var vid en husrannsakan i en bil i slutet av augusti som samlingen påträffades. I bilen färdades då två män som polisen då sökt under en tid.

– Tyvärr kan jag inte säga något om var i länet vi stoppade bilen eller i vilket ärende vi sökte efter männen, säger Carina Tenn.

Någon större samling av misstänkt stöldgods fanns inte i bilen. Bara myntsamlingen som de båda dessutom inte hade den blekaste aning om hur den råkat hamna i deras bil.

– Jag har svårt att tro något annat än att myntsamlingen är stulen men vi har inte hittat någon förlustanmälan som stämmer överens med myntsamlingen, säger Carina Tenn.

Samlingen innehåller åtskilliga kompletta årgångar av Sveriges mynt men också en hel del annat. Bland annat lokalmynt från Borlänge, något som skulle kunna visa på att samlaren också haft anknytning till Borlänge.

– Det finns mynt från mitten av 1700-talet och fram till 2000-talet, säger Carina Tenn som nu hoppas att någon ska känna igen samlingen.

– Den kan ju tillhöra någon som inte ens vet om att samlingen har blivit stulen. Eller också kan den ha tillhört någon avliden person och där de anhöriga inte riktigt vet vad den avlidne har haft i sina ägor, säger hon.

Även om en hel del kring samlingen avslöjas genom de här bilderna så tror inte Carina Tenn att det är någon risk att "fel" person ska lyckas kvittera ut den hos polisen.

– Nej, den innehåller saker som bara ägaren kan känna till. Bland annat i vad som mynten har förvarats.

Den som tror sig känna igen myntsamlingen eller har andra uppgifter som kan leda till ägaren kan kontakta Carina Tenn vid Borlängepolisen på telefon 010- 56 72 545.