Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mynt med sagolika historier på mässa

Värdena varierar, men för samlaren kan alltid guld dyka upp i botten av någon kartong.
På mynt- och frimärksmässan i Borlänge berättade dyrgriparna sina historier.
I klippet här ovan kan du se hur dina mynt värderas av en kännare.

Mynt håller människor hårt i. Det är också staters och härskares sätt att kontrollera ekonomin. Sultaner, kejsare och kungar sätter sina avbilder på mynten för att visa vem som bestämmer. Allt det här gör att mynt är med om mycket, och berättar om tiden när de användes.

En av försäljarna på mässan på Soltorgsskolan var Christer Skaring, Stockholm.

– Jag har allt ifrån sådant som är värt en del till sådant jag skänker bort. Det kom hit en lärare som jag gav mynt till som ska användas i historieundervisning för femteklassare. Det tycker jag är kul, berättar Skaring.

Skarings klenoder är värderade till mycket pengar. De hade han i bröstfickan.

Ett av mynten med äventyrlig historia hade slipats slätt av vågor långt från Dalarna.

Under Fredrik den förstes tid som kung på 1700-talet präglades en fyra dalers plåt i Avesta, av koppar från Falun. När plåtmynten avskaffades 1777 såldes dalern som skrot till Danmark. 1782 lastades dalern på fregatten Nicobar. Den skulle till den danska kolonin Tranquebar i Indien. Skeppet förliste utanför Kap Agulhas, Afrikas sydligaste punkt. Där hittades dalern av dykare och köptes så småningom av Thomas Schütt i Borlänge, inte långt från där den präglats.

Myntet berättar en historia om kolonialism, och om hur Dalarna varit en del av den globala ekonomin i flera hundra år.

Årets mynt- och frimärksmässa hade slagsida mot mynt. 12 utställare sålde mynt och tre frimärken. Årets mässa slog enligt arrangörerna besöksrekord med runt 150 besökare.